Smanjenje proizvodnje vrećica vodi do gubitka radnih mjesta

Smanjenje proizvodnje vrećica vodi do gubitka radnih mjesta

Dok neke zemlje rješenje vide u većem recikliranju, Hrvatska se prema trenutačnom prijedlogu Zakona o gospodarenju otpada nalazi pred zabranom stavljanja na tržište tankih plastičnih vrećica, javlja HRT.

U sisačkoj tvornici Optiplast spas vide u slovenskom modelu proizvodnje vrećica koje bi u sebi imale veliki udjel reciklirane sirovine.

»Bilo kakav pad što bi se mogao dogoditi zbog ukidanja plastičnih vrećica od 20-30 % značio bi završetak za našu firmu i bojim se da bi ovih 80-tak ljudi moralo ići kući«, kaže Danijel Drčić, vlasnik i direktor Optiplasta.

Međutim, u resornom su ministarstvu zasad neumoljivi.

»Predložena mjera nije u izravnoj vezi s ciljem europske Direktive koji jasno i nedvosmisleno govori da treba smanjiti potrošnju laganih plastičnih vrećica, a ne povećati udio recikliranog sadržaja u istima«, poručuju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

No u Hrvatskoj udruzi poslodavaca skreću pozornost na dio europske Direktive koja otvara mogućnost korištenja reciklata te s HGK-om podupiru proizvođače u proizvodnji vrećica koje bi u sebi imale 80 % otpada.

Ne prihvati li se takav prijedlog, nužna bi bila barem odgoda zabrane na 4-5 godina. U protivnom, mnoge bi se tvrtke našle pred zatvaranjem.

Tridesetak proizvođača plastičnih vrećica zapošljava 800 radnika, uglavnom na slabije razvijenim područjima, navodi HRT. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni