Slučaj Uber: Taksisti tuže državu zbog nelojalne konkurencije, slijede i kaznene prijave

Slučaj Uber: Taksisti tuže državu zbog nelojalne konkurencije, slijede i kaznene prijave

»Nevjerojatno je da se mi sami moramo boriti protiv nelegalnih pružatelja usluga, istovremeno se boreći protiv niza netočnih informacija koje se plasiraju s namjerom da diskreditiraju legalne autotaksi prijevoznike«, kaže Božo Miletić

Autotaksi prijevoznici diljem Republike Hrvatske krenuli su u zakonsku proceduru koja prethodi podnošenju tužbe za naknadu štete, zbog ugroženog prava. Tvrde kako država ne provodi nacionalne Zakone, kao ni Uredbe ni EU direktive pa su zbog toga Pred Općinskim državnim odvjetništvom podnijeli prve zahtjeve za naknadu štete mirnim putem. U sljedećem periodu očekuje se podnošenje više stotina zahtjeva pred Državnim odvjetništvima u cijeloj Hrvatskoj, što u novčanim traženjima predstavlja iznos od oko 100 milijuna kuna.

Taksisti naglašavaju kako je vozačima koji obavljaju javnu djelatnost nastala »nenadoknadiva šteta« tijekom posljednje dvije godine koliko država tolerira nezakonit rad UBER-a. U pripremi su i kaznene prijave protiv odgovornih koji nisu u okviru svojih zakonskih ovlasti poduzimali radnje u smislu sankcioniranja nezakonitog rada UBER-a premda su za to imali na raspolaganju zakone koje je trebalo primijeniti.

»Žalosno je da obrtnici vlastitu državu na sudu moraju tjerati da provodi zakone, umjesto da ih država štiti od nelegalne i nelojalne konkurencije. U lipnju prošle godine premijer Andrej Plenković konstatirao je da je vožnja Uber prijevozom nevažeća obzirom na zakone jer nemaju licencu sukladno hrvatskim propisima. Poručio je kako svi, koji smatraju da se zbog korištenja sporne aplikacije krše njihova prava, mogu podnijeti tužbe nadležnim sudovima u skladu s važećim zakonskim propisima. Mi smo sada primorani poslušati premijerov savjet«, poručio je Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Taksisti su razočarani i promjenom stava ministra Butkovića, koji je prvotno pozvao navedenu tvrtku da se povuče s tržišta, a sada promiče nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji u potpunosti legalizira pružanje usluge protiv koje se borio prošle godine.

»Nevjerojatno je da se mi sami moramo boriti protiv nelegalnih pružatelja usluga, istovremeno se boreći protiv niza netočnih informacija koje se plasiraju s namjerom da diskreditiraju legalne autotaksi prijevoznike. Umjesto da ministar sluša stručnjake i gradonačelnike koji poznaju promet svoga grada, koji mogu pretpostaviti kakav će kaos nastati u turističkoj sezoni, on očito sluša stranu tvrtku koja Hrvatskoj uopće nije registrirana za prijevoz, već za marketing«, kaže Miletić i dodaje da su taksisti »neugodno što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primila predstavnika Ubera, ali ne i predstavnike 2500 hrvatskih obrtnika, koji (za razliku od Ubera) u državni proračun godišnje uplate više od 150 milijuna kuna poreza i davanja. »Za čiji se interes država bori? Svojih građana ili stranih lobija i tvrtki?«, pita se Miletić. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni