Slučaj koji spada u malo vjerojatne

Slučaj koji spada u malo vjerojatne

(Slika 1: Motociklist na nereguliranom raskršću snimljen početkom srpnja 2014. godine.)

Priznavali samo zeleno svjetlo na semaforu

 Naši su se vozači ipak naučili prilagođavati mogućem, pa čak i bizarnostima

Tekst i foto: Milan Ratkajec

Da se slave sve bizarnosti svijeta, Sesvete bi mogle slaviti svoju. I to ne bilo kakvu, već petu godinu otkako je na području njihove gradske četvrti, na glavnom prometnom pravcu za Mariju Bistricu, dijelu ceste koja nosi naziv Glavna, radio semafor na kojemu je mjesecima radilo samo zeleno svjetlo. Na semaforu na križanju Glavne i Brdovite ulice je noću i danju bilo upaljeno svjetlo koje je dopuštalo prolaz samo vozilima prema Mariji Bistrici. Vozači koji su se na tom križanju pokušali uključiti u promet takvo svjetlo nisu mogli dočekati, pa su se snalazili na razne načine. Igrom ruskog ruleta čekali su pogodni trenutak da se spuste s ulice Breg i ako su bili dosta brzi u tome su uspjeli u prvom ili drugom pokušaju.

Automobili i motorkotači »švercali« su se uspješnije i pored toga što im ulaz u raskršće nije bio dopušten, a traktori i druga sporija vozila bila su u velikoj opasnosti. Postavljanje semafora na toj lokaciji pokazuje da je zbog intenziteta prometa iz obje ulice bilo za tim potrebe, pa građani nisu mogli shvatiti zašto su im skraćena sva svjetla kakva imaju i drugi semafori.

Zbog svetišta Marija Bistrica ovaj je cestovni pramac prometan, njime se voze turisti iz zapadnih zemalja, pa je pravo čudo da zbog nakaradne regulacije prometa nije bilo većih prometnih nezgoda. Naši su se vozači ipak naučili prilagođavati mogućem, pa čak i bizarnostima.

(Slika 2: Automobil u riskantnom ulasku na isto raskršće tri mjeseca kasnije – listopad 2014. Nekome trebalo dugo da shvati da semafor ima tri svjetla, a ne samo jedno.)