Slovenski mediji: Grabar-Kitarović je iznijela oštre stavove prema susjednim zemljama

Slovenski mediji: Grabar-Kitarović je iznijela oštre stavove prema susjednim zemljama

Slovenci ne vjeruju u poboljšanje odnosa s Hrvatskom

Reuters piše da je utrka bila tijesna i da je Grabar Kitarović iskoristila nezadovoljstvo naroda zbog ekonomskih poteškoća s kojima je Hrvatska suočena / Agencija France Presse izvještava o prvoj predsjednici na Balkanu

(Foto: AFP)

O pobjedi Kolinde Grabar – Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora izvijestili su i strani mediji. BBC piše kako su izbori u prvom krugu bili blizu, a drugi krug je predstavljao pravi test za dvije vodeće stranke. Pretpostavljaju kako se Hrvatska sve više ponovno okreće desnici, a razlog Josipovićevog gubitka vide u tome što nije učinio ništa kako bi društvo izašlo iz recesije, a u prilog mu ne ide ni povezanost s aktualnom vladom. Napominju kako je aktualni predsjednik uživao veliku popularnost u anketama te je izgledalo nemoguće da će izgubiti.

Agencija France Presse izvještava o prvoj predsjednici na Balkanu koja je izabrana izravnim odabirom. Dodaje da se radi o bivšoj ministrici vanjskih poslova i bivšoj dužnosnici NATO-a, koja je obećala da će hrabro i odlučno krenuti u borbu sa svim problemima s kojima je Hrvatska suočena.

Slovenska agencija STA navodi da su to bili najneizvjesniji predsjednički izbori u Hrvatskoj kojim je prethodila pobjeda aktualnog predsjednika u prvome krugu izbora s razlikom od 1,2 posto. Slovenska televizija najavljuje kako će biti zanimljivo promatrati suradnju nove predsjednice i vlade lijevog centra. U pogledu odnosa Hrvatske i Slovenije vjeruju kako Kolinda neće potaknuti poboljšanja jer je tijekom kampanje imala neke oštre stavove prema susjednim zemljama.

Ekonomske poteškoće u Hrvatskoj

Reuters piše da je utrka bila tijesna i da je Grabar Kitarović iskoristila nezadovoljstvo naroda zbog ekonomskih poteškoća s kojima je Hrvatska suočena.

Regionalni mediji su s posebnim zanimanjem pratili predsjedničku utrku. Oni u Bosni i Hercegovini izvještavaju o velikoj izlaznosti, pogotovo u Mostaru u kojem je red za glasanje postojao i tijekom cijele noći. Srpski mediji se pitaju kako će surađivati s predsjednicom koja dolazi iz desnog HDZ-a. Beogradski Telegraf ističe da je Grabar Kitarović izjavila da će uvjetovati ulazak Srbije u EU rješavanjem pitanja nestalih.

Mediji podsjećaju kako se predsjednik bira na mandat od pet godina te da Josipović nije uspio izboriti drugi mandat iako su mu izlazne ankete predviđale pobjedu. Donose biografiju Kolinde Grabar – Kitarović te podsjećaju da se radi o prvoj ženi predsjednici na ovim prostorima. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni