“Sljemenskom žičarom vozit ćemo se na Silvestrovo 2018.”

“Sljemenskom žičarom vozit ćemo se na Silvestrovo 2018.”

Bandić je podsjetio da je za početak gradnje žičare trebalo osam godina i dvije Vlade kako bi se donio prostorni plan i započela izgradnja

Kanalizacija, sljemenska žičara, Imunološki zavod, Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i pčele u gradskom središtu, smo su neke od tema kojima su se na današnjem aktualnom satu bavili zastupnici zagrebačke Gradske skupštine.

Gradski zastupnik Matej Mišić (SDP) podsjetio je gradonačelnika Milana Bandića kako već godinama najavljuje realizaciju žičare na Sljemenu, a rok za njenu realizaciju se stalno pomiče. Tako je nabrojao nekoliko datuma unazad nekoliko godina za kada je već bilo zakazano otvorenje žičare, a to se se nije do danas ostvarilo. Prema Mišićevim riječima, među posljednjima je bila najava da će se žičara otvoriti do kraja 2017., što je sada prebačeno na kolovoz 2018. No i taj je rok demantirao sam gradonačelnik koji je rekao da će sljemenska žičara biti otvorena krajem 2018. godine, uoči skijaškog kupa koji će se održati na Sljemenu početkom 2019.

Nakon detaljnog Mišićevog obrazloženja Bandić mu je poručio: »Ako budem trebao nekoga da mi vodi sve što ja radim, pozvat ću vas jer ovi moji to ne stižu. Pola toga preskoče…«

Od Imunološkog ostalo još samo ime

SDP-ovca je pozvao da se s njim prvi proveze žičarom 31. prosinca 2018., na Silvestrovo. Bandić je podsjetio da je za početak gradnje trebalo osam godina i dvije Vlade kako bi se donio prostorni plan i počela izgradnja žičare. Podsjetio je da se projekt izvodi u četiri faze. Stara žičara je uklonjena i prije mjesec dana je završena stabilizacija tla na liniji Mihaljevac – Dolje. Slijedi raspisivanje javnog natječaja i izvođenje radova, a projekt će sveukupno koštati 35 milijuna eura ili oko 220 milijuna kuna.

Gradski zastupnik Nenad Matić ustvrdio je da je od Imunološkog zavoda ostalo još samo ime. Izrazio je zadovoljstvo što je Vlada osnovala povjerenstvo za Imunološki u kojem su i predstavnici Grada te je predložio da se gradske zastupnike na svakoj sjednici Skupštine izvještava o radu tog povjerenstva. »Nije to samo pitanje o stotinjak radnih mjesta već nacionalnog ponosa i ponosa grada Zagreba i zanima nas budućnost Zavoda«, rekao je Matić koji je ukazao i na potrebu rekonstrukcije stuba Toše Dabca koje su u lošem stanju i zimi opasne za hodanje.

Bandić je rekao da se ovih dana u Imunološkom treba imenovati v. d. ravnatelja. Što se tiče stuba koje nose ime po slavnom zagrebačkom fotografu,  one će se popraviti prije zime, najavio je Bandić.

Skupština u škripcu

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) iskritizirao je gradonačelnika jer je na javnoj televiziji podržao izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) upravi i samoupravi po kojima će jedino Skupština snositi odgovornost ako se ne usvoji proračun kakav predloži gradonačelnik. »Skupština će tako imati omču oko vrata. Ako ne prihvati potencijalno štetan proračun jedino će ona snositi odgovornost jer će se za nju raspisati novci izbori, dok gradonačelnik ostaje«, pojasnio je Tomašević. Ustvrdio je kako je na taj način HDZ vratio uslugu Bandiću što je podržao njihovu Vladu pa sad neće morati ići na izbore ako mu proračun ne prođe Skupštinu.

Bandić mu je odvratio kako njega ne bira Skupština već građani. »Vi me ne birate i s vama ne odlazim«, poručio je.

Sonju König (HSU) zanimalo je zašto su pčele maknute iz Zagreba, navodeći kako su pčele normalna pojava u svjetskim i europskim metropolama te se ondje proizvodi med.

Gradonačelnik Bandić je ukazao na činjenicu da ima građana koji su alergični na ubod pčela, pa iz tog razloga u centru Zagreba nema košnica sa pčelama.

HSLS-ovac Darko Klasić ukazao je da se na samo 150 metara od KB Sestara milosrdnica nalazi otvoren kanalizacijski kanal te se stanari guše u smradu te mu nije jasno zbog čega Grad još nije riješio taj problem.

Njega je Bandić uputio da se obrati direktorici Vodoopskrbe i odvodnje Štefici Mihalic i s njom dogovori obilazak kojem će se i on sam pridružiti.

Na dnevni red je po hitnom postupku, a na prijedlog gradonačelnika uvršten zaključak o podizanju spomenika Žarku Manjkasu – Crvenkapi, dragovoljcu HOS-a i heroju Domovinskog rata.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni