Sljemenska staza potpuno spremna za 14. Snježnu kraljicu

Sljemenska staza potpuno spremna za 14. Snježnu kraljicu

Ženska slalomska utrka je 4. siječnja, prva vožnja u 13 sati, a druga u 16.15 sati, dok se 5. siječnja utrkuju skijaši – prvi “lauf” je u 14.15 sati, a drugi u 17.40 sati

Sljemenska staza potpuno je spremna unatoč vrlo toplom početku zime i sudionici 14. ženske i 11. slalomske utrke Svjetskog kupa imat će idealne uvjete 4. i 5. siječnja, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Kristalnoj dvorani hotela Westin.

“Staza je u jako dobrom stanju, zahvaljujući pravodobnom zasnježavanju te infrastrukturi i tehnologiji koju nam je omogućio Grad Zagreb. Umjetni snijeg je napravljen već početkom prosinca, a ove temperaturne minuse proteklih nekoliko dana smo iskoristili da stazu proširimo i osiguramo”, kazao je direktor utrke Vedran Pavlek, koji je dodao kako očekuje veliki broj gledatelja i dobre rezultate Hrvata.

“Sezona je počela i već imamo četvoricu Hrvata koji su osvajalo bodove – Istoka Rodeša, Eliasa Kolegu, Matej Vidović i Filip Zubčić. Najvažnije je da su zdravi i ne sumnjam da od njih možemo očekivati sjajne dosege, ne samo od njih četvorice nego i ostalih hrvatskih skijaša i skijašica poput Leona Nikića i Samuela Kolege. Mislim da i ove godine mogu ostvariti i Top 10 plasman, predvođeni domaćim navijačima. Drago mi je da dečki nisu imali ozbiljne zdravstvene probleme tijekom ove sezone”, kazao je proslavljeni Ivica Kostelić, koji svojim savjetima pomaže našim slalomašima. Ivica je došao na konferenciju unatoč nesreći na skijanju u Kaninu u kojoj je dislocirao rame.

Trenutno najbolji među njima je Istok Rodeš, koji je lani bio sedmi.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić obećao je da će se 2021. godine na sljemenske utrke voziti novom žičarom.

“Zagreb se upisao na skijašku kartu svijeta zahvaljujući Snježnoj kraljici, a ne treba isticati da se ne radi samo o sportskoj, već i turističkoj i gospodarskoj manifestaciji od koje svi imamo koristi. Sjećam se dana kada smo se ja, Ante Kostelić i još neki popeli na Sljeme i obećali da će se za četiri godine tu voziti utrka Svjetskog kupa. A sada smo u samom vrhu po organizaciji Svjetskog kupa i imamo ugovor do 2023. godine. Svega toga sigurno ne bi bilo bez uspjeha Janice i Ivice Kostelića, njihovog oca Ante i građana Zagreba, koji će se za jubilarno 15. izdanje voziti novom žičarom”, kazao je Bandić.

Ženska slalomska utrka je 4. siječnja, prva vožnja u 13 sati, a druga u 16.15 sati, dok se 5. siječnja utrkuju skijaši – prvi “lauf” je u 14.15 sati, a drugi u 17.40 sati. Dan prije svake od utrka bit će upriličeno javno izvlačenje startnih brojeva na Ledenom parku na Trgu kralja Tomislava. Na jedinoj ceremoniji izvlačenja brojeva Svjetskoga kupa koja se održava na klizalištu, petnaest najboljih skijašica iskijaša izvlačit će brojeve kližući i uz podršku navijača i zaljubljenika u skijanje.

Za prijenos uživo utrka FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2020. i ove je godine zadužena Hrvatska radiotelevizija (HRT). Interes stranih TV postaja ponovno je velik, a prizori iz Zagreba i sa Sljemena obići će i ove godine sve kontinente te pritom doseći više od 300 milijuna ljudi diljem svijeta.

Sljemenske utrke već godinama bilježe jednu od najvećih gledanosti među utrkama Svjetskog skijaškog kupa – svake godine oba slaloma u izravnom prijenosu emitiraju renomirane TV postaje u više od 20 zemalja (Austrija, Bugarska, Finska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Norveška, Rusija i susjedne zemlje, Slovačka,Slovenija, Švedska, Švicarska, SAD i druge), od kojih su brojne naša emitivna turistička tržišta, a snimke, vijesti i reportaže obilaze još 50 zemalja svijeta. Ove godine od novih postaja u izravnom prijenosu mušku utrku prenosit će i BBC, a akreditirano je više od 500 novinara.

Ulaznice za skijaški spektakl na Sljemenu mogu se kupiti putem on line sustava www.ulaznice.hr te na ovim prodajnim mjestima. (Hina / ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni