Sljedeći tjedan napokon sunce

Sljedeći tjedan napokon sunce

Strelec Mahović kaže kako iznimno snažan vjetar, koji je jučer i danas u kontinentalnoj Hrvatskoj imao udare i do 100 kilometara na sat nije tipičan za kontinentalnu Hrvatsku. Mjerne stanice Državnog hidrometeorološkog zavoda jučer su zabilježile udar vjetra od 100 kilometara na sat na postaji Zagreb-Grič te udar vjetra od 108 kilometara na sat na postaji Kutjevo

Posljednjih nekoliko dana iznimno je nepovoljna vremenska situacija u cijeloj Hrvatskoj. Kiša praćena jakim vjetrom, koji je u nekim dijelovima kontinentalne Hrvatske imao udare i preko 100 kilometara na sat uzrokovao je prometne poteškoće u mnogim dijelovima Zagreba, ali i u ostatku Hrvatske. Tako je jučer zbog srušenog stabla bio zaustavljen promet kod Jelenovečkog vrha i u Ulici Zelengaj. Na Mihaljevcu je jučer u popodnevnim satima došlo do nestanka električnog napona pa su u jednom periodu tramvajske linije 8 i 14 vozile obilazno do Kvaternikovog trga. U Osijeku, Splitu i Đakovu vatrogasci su imali pune ruke posla zbog odlomljenih stabala i grana.

Od nedjelje bi trebalo biti više sunčanog vremena, a od ponedjeljka očekujemo uglavnom suho i sve toplije vrijeme

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić proglasio je jučer elementarnu nepogodu za područje cijele županije zbog velikih količina kiše i vode koja je ostala na poljoprivrednim površinama. Najgora je situacija u općinama Drenovci, Gunja, Vrbanja, Nijemci i gradu Iloku.

Hladan zrak sa sjeveroistoka

„Ova vremenska situacija posljedica je utjecaja iznimno intenzivne ciklone koja zahvaća veliki dio Srednje i Jugoistočne Europe i proteže se po visini kroz čitavu troposferu. Radi se o pritjecanju hladnog zraka sa sjeveroistoka i toplog zraka sa Sredozemlja koji je bogat vlagom. To podržava kruženje iznimno nestabilnog i vlažnog zraka nad našim predjelima. Sutrašnje će vrijeme biti pod utjecajem ove ciklone. Velika je razlika u tlaku između spomenute ciklone i anticiklone, koja se trenutačno nalazi na području sjeveroistoka Europe što pojačava vjetar na zapadnim rubnim dijelovima te ciklone, koji se nalaze iznad naših predjela“, pojasnila nam je trenutačne nepovoljne vremenske prilike meteorologinja Nataša Strelec Mahović iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Strelec Mahović kaže kako iznimno snažan vjetar, koji je jučer i danas u kontinentalnoj Hrvatskoj imao udare i do 100 kilometara na sat nije tipičan za kontinentalnu Hrvatsku. Mjerne stanice Državnog hidrometeorološkog zavoda jučer su zabilježile udar vjetra od 100 kilometara na sat na postaji Zagreb-Grič te udar vjetra od 108 kilometara na sat na postaji Kutjevo.

Sljedeći tjedan puno topliji

„Situacija se polako smiruje. Ciklona će se polako popunjavati i već sutra će vrijeme biti povoljnije. Sutra u drugom dijelu dana očekujem puno manje kiše. Od nedjelje bi trebalo biti više sunčanog vremena, a od ponedjeljka očekujemo uglavnom suho i sve toplije vrijeme. Kako se sada čini druga polovica sljedećeg tjedna donosi vrlo toplo vrijeme, uz temperaturu u većini predjela višu od 25 Celzijevih stupnjeva“, uvjerena je Strelec Mahović.

Iznimno nepovoljne vremenske prilike posljednjih nekoliko dana nisu posve netipične, smatra meteorologinja Strelec Mahović. Ona nas je podsjetila kako se u puku u periodu od 11. do 15. svibnja naglo zahladnjenje povezuje s blagdanima ledenih svetaca. Tako se 11. svibnja slavi sveti Mamericije, 12. svibnja sveti Pankarcije, 13. svibnja sveti Servacije, 14. svibnja sveti Bonifacije , a 15. svibnja sveta Sofija koju u narodu zovu i ledena Sofija jer često na taj dan dođe i mraz.

V. Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni