Slikarski dnevnik Gornjega grada iz kista Ivice Malčića

Slikarski dnevnik Gornjega grada iz kista Ivice Malčića

Malčić već sada ima toliko bogati opus da bi mogao napraviti više izbora i retrospektiva te j krajnje vrijeme da se u adekvatnom prostoru i pratećom monografijom koja bi pokrila sve aspekte njegovog umjetničkog djelovanja

Miroslav Pelikan

Miroslav Pelikan

Akademski slikar iz Zagreba Ivica Malčić, prepoznatljiv je po kontinuiranom slikanju. Autor je kompleksnog djela snažne simbolike motiva, brojnih ulja, najčešće na drvu, lesonitu, u različitim formatima i niza slika uredno zabilježenog vremena nastanka. Ujedno i brojnih međusobno isprepletenih ciklusa koji su istodobno i posve samostalni, ali i srasli jedan s drugim, jedan u drugome.

Malčić kreira svoj osobni slikarski svijet svjesno i namjerno ga svakodnevno nadopunjujući novim uljima (nedavno sam u njegovu atelijeru vidio i nekoliko senzibilnih tempera na papiru) s različitim svakodnevnim temama uz njegove, često izravne komentare ispisane na površini slike.

Malčićeve cikluse možemo doživljavati i kao klasični dnevnik ili slikarski dnevnik svakodnevnih događanja jedne osobe koja stvara u tišini, u središtu zagrebačkoga Gornjega grada.

Slikar je usporediv sa svjetioničarem na dalekom i usamljenom otoku. Izdvojen, a opet tako povezan sa svijetom svjetlima reflektora, kao i slikar, koji je povezan sa svijetom svojim slikama.

Niz fragmenata simbola pojavljuje se redovito, od dječjih gumenih figurica s kojima se autor igrao u djetinjstvu, sjećanja na erotske doživljaje, nazočnost autora kao figura akta u tajanstvenom ambijentu, dijelovi tijela, scene iz svakodnevnog života, jeleni, arhitektura…

Prigušeni kolor

Uraslost jednog ciklusa u drugi potiče stvaranje novih djela, koja se logično i jasno, neprestano pojavljuju kao izdvojena i originalna autorska slikarska cjelina.

Umjetnik njeguje prigušeni kolor. On nikada nije eksplozivan, eruptivan, uvijek je kontroliran, omeđen, iako je žestina emotivnih zbivanja na slici više nego očita,više nego mjerljiva.

Malčić je bez sumnje jedan od istaknutijih, ako ne i vodeći predstavnik svoje generacije. Iznimno talentirani autor, koji godinama živi i radi u svojevrsnoj izolaciji svoga gornjogradskoga atelijera, povremeno izlažući, ali neprestano razmišljajući o novim ili starim motivima, o uzbudljivim likovnim strukturama koje će zaživjeti u pojedinom ciklusu.

Malčić već sada ima toliko bogati opus da bi mogao napraviti ne jednu, već više izbora, retrospektiva i krajnje je vrijeme da se umjetnik predstavi ili s vlastitim ili tuđim odabirom u adekvatnom prostoru i pratećom monografijom koja bi pokrila sve aspekte njegovog umjetničkog djelovanja.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni