Slikarske čarolije Zorana Šimunovića

Slikarske čarolije Zorana Šimunovića

Istaknuti akademski slikar iz Osijeka, Zoran Šimunović, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik i autor kompleksnog djela iznimna odjeka. Čest je izlagač na brojnim samostalnim izložbama u domovini i svijetu, neumorni je istraživač motiva i kolora.

Nedavno je definirao novi ciklus svjetlećih kutija od pleksiglasa na kome su otisnuti raznovrsni motivi jedinstvenog naziva Refleksije odrastanja / Reflections of growing up.

Izazovne teme djetinjstva i odrastanja vrlo su česti u opusu Zorana Šimunovića jer ti dani i ti događaji za njega su nepresušno vrelo sjećanja i inspiracija.

Domaće životinje, ovce, svinje, zečevi, patke, legendarna žuta ili drugačije boje plivajuća patkica u rasponu od igračke do strašila iz budućnosti, osobito zanimljiva kompozicija tri zeca umjesto glave čovjeka, uz lubanju koja nam se drsko smiješi, nataloženi su na krzna predatora, tigrova, leoparda.

Neobičan i osebujan svijet prisjećanja iz davnih dana, izronio je u čudesnim oblicima i pojavama, dodatno osvijetljen, kako bi ga bolje vidjeli, kako bi ga bolje razumjeli.

Šimunović se vješto i nadahnuto služi različitim likovnim mogućnostima u novom ciklusu, koristeći pleksiglas i svjetlo, neumorno kombinirajući adekvatna likovna rješenja.

Njegov opus i ovdje je obilježen, okarakteriziran snažnim, žestokim kolorom, u kreaciji kompozicije s mnogo enigmi.

Na gledatelju je da pronađe ključ za otključavanje tajni.

Novi ciklus Zorana Šimunovića pršti od izazova i namjernih provokacija, izveden je seriozno i promišljeno, sve zbog umjetnosti.

Miroslav Pelikan

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni