Slijede otkazi i u DTR-u

Slijede otkazi i u DTR-u

Kako se navodi u Planu financijskog i operativnog restrukturiranja, u DTR-u trenutačno ima 103 zaposlenih, dok temeljni  kapital poduzeća iznosi 39,90 milijuna kuna, a najveći prihod ostvaruje od izvoza. Većinski vlasnik DTR- a je tvrtka Ceufin Brokers d.o.o. u stečaju koja raspolaže sa 65,45 posto dionica

Tekst i foto: Boris Jagačić

Nakon što je upropašteno Kamensko, a neka druga poduzeća iz tekstilne branše bačena na koljena, poljuljana je još jedna čuvena i nadaleko poznata domaća tekstilna tvrtka. Nakon poslovnice u Krajiškoj 4 koja je već podulje zatvorena, došao je eto red i na obližnju prodavaonicu Domaće tvornice rublja d. d. u Ilici 138, čime je zagrebačka prometna arterija postala još tužnija i siromašnija. A upravo na toj lokaciji Zagrepčani su se već desetljećima  opskrbljivali vrlo kvalitetnim tekstilnim proizvodima iz tvornice koja nagodinu obilježava 100 godina postojanja!

Ovdje se više ne prodaju hrvatskl proizvodi

No sad je pitanje što će s njom biti. Naime, putem Zagrebačke burze  krajem prošlog mjeseca je objavljeno kako je Nagodbeno vijeće donijelo rješenje kojim se otvara postupak predstečajne nagodbe nad dužnikom Domaća tvornica rublja (DTR). Za povjerenika predstečajne nagodbe imenovan je Branka Malbašić iz Zagreba. Razlog ovog postupka je nelikvidnost poduzeća – društvo kasni  s ispunjavanjem dospjelih obaveza i isplatom plaća.

Iz tvornice je izdana slijedeća obavijest:

Sukladno čl. 440 Zakona o tržištu kapitala i Pravilnika o objavi povlaštenih informacija, obavještavamo javnost da je dana 22.03.2013. otvoren postupak predstečajne nagodbe te upućen poziv svim vjerovnicama na sklapanje predstečajne nagodbe te su isti dostavljeni Zagrebačkoj burzi i HANFI.

D T R d.d.

Mladen Trogrlić,

član Uprave.

U odvojenoj obavijesti objavljen je poziv vjerovnicima radi sklapanja predstečajne nagodbe, kao i plan restrukturiranja. Prvo ročište vjerovnika zakazano je za 8. svibnja i bit će održano u Zagrebačkom velesajmu – klubu izlagača.

Od ukupno  12 tvorničkih prodavaonica  (ne računamo li tvornički dućan u Mandlovoj bb) trenutno rade još njih pet (Ilica 25, Ilica 36, Petrinjska 2, Grgura Ninskog – Importanne centar), dok je poslovnica u Ilici 48 privremeno zatvorena.

DTR_SWOT
Izvadak iz Plana restrukturiranja

Kako se navodi u Planu financijskog i operativnog restrukturiranja s mišljenjem neovisnog revizora koji je izradila revizorska tvrtka Hodicon d.o.o., u DTR-u trenutačno ima 103 zaposlenih, dok temeljni  kapital poduzeća iznosi 39,90 milijuna kuna, a najveći prihod ostvaruje od izvoza. U vlasništvu tvrtke su četiri lokala – Av. Dubrava 35, Savska cesta 28, Tina Ujevića 11 i Kosorova 21, dok su ostali lokali unajmljeni. Većinski vlasnik DTR- a je tvrtka Ceufin Brokers d.o.o. u stečaju koja raspolaže s 65,45 posto dionica.

U dokumentu se navodi kako je maloprodaja posljednjih godina imala veliki pad, u skladu s općim trendom pada maloprodaje zbog  ekonomske krize u Republici Hrvatskoj. Sve to je uzrokovalo dugogodišnji nedostatak ulaganja u prodavaonice i marketing.  Ali sudeći prema Planu, tvornica sa znakom dimnjačara još ima perspektivu!

U Programu restrukturiranja navodi se kako će tvrtka ustrajati na fleksibilnosti, kvaliteti, brzini isporuke  te  nastojati povećati prihode od prodaje, ali i smanjiti troškove, broj radnika i troškove plaća. Sukladno dokumentu broj zaposlenih trebao bi se još ove godine smanjiti sa 108 na 75 zaposlenih, a trebalo bi povećati produktivnost rada koja je „vrlo niska“. Također, planira se i prodaja dvije nekretnine (poslovnice) koje su se pokazale neprofitabilne…

Iz povijesti DTR-a

dtr_dimnjacarPovijest DTR-a počinje daleke 1914. godine i svih ovih godina suvereno vlada ovim prostorima. Najstariji je proizvođač rublja u ovom dijelu Europe, jedna od rijetkih sa specijaliziranom proizvodnjom rublja.

Specijalnost tvrtke “DTR” je izrada; muških, ženskih i dječjih košulja, ženskih bluza i muških pidžama. U prošireni proizvodni program spada proizvodnja i tzv. lake konfekcije ( proljetni i ljetni sakoi, ženski, muški i dječji kompleti ).

DTR d.d. ostvaruje veliki dio izvoza, i to uglavnom u zemlje zapadne Europe, gdje prednjače Njemačka, Nizozemska, Italija…

Tvrtka je bila licenci partneri poznatih svjetskih marki, a vrhunskom izradom realizirali su i vodeće brendove kao HUGO BOSS, TOMY HIFLINGER, EINHORN, PAUL & SHARK, RENE LAZARD i druge.

1962. godine osniva svoju vlastitu trgovačku mrežu da bi neposredno, lakše približio potrošaču svoje proizvode. Dobitnik je najvećih međunarodnih i domaćih priznanja struke, za kvalitetu i dizajn.

pdfik

Plan restrukturiranja DTR-a

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni