Slijede nove promjene imena ulica, s njima i promjene dokumenata

Slijede nove promjene imena ulica, s njima i promjene dokumenata

»Sve je to cijena demokratskog poretka«, zaključio je Zlatko Hasanbegović

Nakon sjednice Odbora za imenovanje ulica i trgova na kojoj je u petak izglasana promjena imena Trga maršala Tita, novinarima se u Staroj gradskoj vijećnici obratio i njegov predsjednik Zlatko Hasanbegović. Prema njegovim riječima, upravo je tema oko promjene imena Trga maršala Tita jedna od važnijih tema, budući da ona ne isključuje neke druge teme.

Hasanbegović kaže kako je povlačenje paralela – iseljavanje mladih iz Republike Hrvatske s imenom spomenutog trga – međusobno isključiva. Osvrnuo se i na riječi SDP-ovca Gordana Marasa koji je najavio povratak na postojeće ime. Ustvrdio je kako »dotični gospodin neće imati priliku u doglednoj budućnosti imati skupštinsku većinu«. Ovo smatra konačnim epilogom četvrt stoljetnoga nastojanja da se »obriše biljeg od sramotne jugoslavenske komunističke vladavine u Zagrebu«.

Podsjeća kako je odluka o preimenovanju Trga bilo donesena još 1994. godine, ali protokolarno i po zakonu nije provedena.

»Povijest grada Zagreba je između ostalog i povijest pokušaja preimenovanja spomenutog Trga«, rekao je.

Hasanbegović nadodaje kako okončanje ovog epiloga očekuje u narednoj sjednici Gradske skupštine »kada će ovaj prijedlog biti usvojen«. Najavio je da slijede i nove promjene imena ulica.

Za njega spomenuti odbor nije uzurpatorsko tijelo ni revolucionarno tijelo, kao što je to bilo 1946. godine kada je posrijedi bilo dodvoravanje jugoslavenskom komunizmu. Ističe da će se o budućim promjenama konzultirati sa stručnjacima te kako je potrebno za desetine ulica naći prikladno ime.

Novinare je zanimalo tko će građanima financirati izradu novih dokumenata. Odgovorio je da su se ranijim odlukama Skupštine te promjene financirale iz Proračun Grada Zagreba, a posredno su u tome sudjelovali i građani. Ali, kaže Hasanbegović, ako gledamo po toj logici, ako nam je kriterij jedino cijena osobnih dokumenata, onda bismo danas u Zagrebu još imali Prilaz JNA, Ulicu Socijalističke revolucije…

»Sve je to cijena demokratskog poretka«, zaključio je.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni