Slavonskom Brodu i ove zime je Zemlja ravna ploča

Slavonskom Brodu i ove zime je Zemlja ravna ploča

(Ilustracija: Velik izvor zagađenja je i grijanje tijekom zime / Foto: Boris Jagačić)

Svaka dobra domaćica može zaključiti, kako onečišćenje česticama, a i s drugim tvarima, nema previše veze s radom rafinerije iz susjedstva. Baš je ova godina najbolji primjer za to, jer rafinerija već dugo ne radi, a zagađenje isto kao i da radi

Dr.-Ing. Viktor Simončič

Obrazovanje nije (samo) učenje, obrazovanje, to je ono, što ostane, nakon što osoba zaboravi sve, što je naučila u školi. (Albert Einstein)

Viktor Simončič

Bit demokracije je da se svakom omogući pravo da slobodno iznese svoje mišljenje, bez kazne za izrečeno. Temelji se u velikoj mjeri na poznatoj rečenici François Voltaire: »Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš.« Samo po sebi je razumljivo da mišljenje mora biti temeljeno na koliko-toliko realnim činjenicama. U našem obliku demokracije zaboravili smo na to.

Svjedoci smo trovanja javne scene, pod krinkom slobode mišljenja, na upitnim činjenicama, često na razini da je »Zemlja ravna ploča«. Mišljenja, koja se mogu svesti na poznati vic, kada Jura pita Štefa, kaj on misli – je Zemlja okrugla ili je ravna plošča. Štef odgovori: »Ja mislim da da«. Jura odgovora: »Mislim da imaš prav«.

Siromaštvo kao uzrok zagađenja

Slavonski Brod je dobar primjer kako je, što se tiče zagađenja zraka »Zemlja ravna plošča«. Svake zime, a evo i ove, svekoliko pučanstvo se plaši zagađenjem zraka i prstom ukazuje na rafineriju preko Save. Doprinos zagađenju zraka iz rafinerije postoji, ali je zanemariv u odnosu na promet i posebno kućna ložišta, u kojima se često (zbog siromaštva) loži sve i sva. Ne mogu vjerovati da to razni »zeleni integrali« i lokalni političari ne znaju? Pa nije valjda svo znanje pobjeglo iz grada koji ima sveučilište, a zbog »Đure Đakovića« iznadprosječan udio tehnički obrazovanog kadra.

Zašto se redovno dozvoljava »bau-bau« sa zagađenjem zraka, koje (ne)dolazi peko Save? Zar u Slavonskom Brodu nema nikoga da razumije rezultate mjerenja na čak dvije mjerne stanice? Pogledajte što se to može vidjeti iz rezultata praćenja čestica, onih većih PM10 i onih manjih PM2,5.

Zrak je, što se tiče zagađenosti većim česticama, očito čist preko ljeta. Rezultati su slični i kad rafinerija radi i kada ne radi. Nema prekoračenja graničnih vrijednosti. Što se to ne događa u Slavonkom Brdu preko ljeta? Točno, nema kućnih ložišta, nema posipanja prometnica smjesom pijeska i soli.

Zrak je, što se tiče zagađenosti s manjim česticama PM2,5, u ljetnom periodu u dozvoljenim granicama. Rezultati su slični i kada radi rafinerija i kada ne radi. Što se to ne događa u Slavonkom Brdu preko ljeta? Točno, nema kućnih ložišta, nema posipanja prometnica smjesom pijeska i soli.

Zaključak dobre domaćice

Svaka dobra domaćica može zaključiti, kako onečišćenje česticama, a i s drugim tvarima, nema previše veze s radom rafinerije iz susjedstva. Baš je ova godina najbolji primjer za to, jer rafinerija već dugo ne radi, a zagađenje isto kao i da radi.

Svaka dobra domaćica zna da su najvažniji izvori čestica promet, grijanje i industrija. Ako nema znanja u Slavonkom Brodu, kod nas se još uvijek zna, da su visoke koncentracije (lebdećih) čestica, što je trenutni problem u Slavonskom Brodu, česte. Naročito sredinom zimskog perioda, s dnevnim maksimalnim vrijednostima u rano jutro i večer.

Ovim putem ponavljam savjet stanovnicima Slavonskog Broda i uvaženim saborskim zastupnicima dan još 2016. godine:

Kako spasiti Slavonski Brod i izbjeći sramotu?

Ako se želi smanjiti zagađenje zraka česticama, onda to možete učiniti sami na način da redovno perete ulice. Fina prašina na prometnicama se podiže kod prolaza vozila upravo do visine vaših nosova. Uvjeren sam, da u Slavonskom Brodu provode mjeru: »U svrhu utvrđivanja utjecaja resuspendiranih lebdećih čestica na kvalitetu zraka zbog zimskog posipavanja cesta pijeskom ili solju, grad mora voditi evidenciju o spomenutim aktivnostima« (članak 45. stavak 2. Zakona o zaštiti zraka) i da se to uzima u obzir kod obrade i tumačenja podataka o kvaliteti zraka.

Što se tiče utjecaja iz prometa, nešto se može učiniti uz manje korištenje osobnih automobila, a da gradska uprava osigura javni prijevoz s autobusima na plin (manje zagađuje od na primjer vozila s dizelskim gorivom), ali i da se olakša kupnja novih automobila….

Velik dio zagađenja dolazi, posebno u zimskom periodu iz kućnih ložišta. Od nekuda mi je došla informacija da je poskupljenjem plina poraslo korištenje drva za loženje u Slavonskom Brodu (a zbog siromaštva često i svega drugoga što gori), a time i do povećanja zagađenosti zraka… Građani Slavonskog Broda koristite što više plin, a saborski zastupnici, smanjite poreze i učinite korištenje plina u domaćinstvima prihvatljivijim.

Molim ministra Ćorića, da nađe nekoga u ministarstvu tko razumije probleme zagađenosti zraka, kome je jasno da je 1+1=2. Taj neka svaki puta, kada se grijeh za zagađenost zraka traži preko Save, zaustavi dopise, posebno pritužbe. I ove godine su išli dopisi preko Save, a rafinerija ne radi. Smiju nam se, a na prijetnje odmahuju rukom, jer nemaju veze s realnošću. Možda ne bi škodila i manja poduka za one najglasnije. Iznošenje mišljenja na temelju činjenica »Zemlja je ravna plošča« ima poguban utjecaj na psihičko stanje svekolikog pučanstva i na put društva u siromaštvo.

Komentari su zatvoreni