Slavonski kulen na putu do zaštite

Slavonski kulen na putu do zaštite

Rješavanje predmeta registracije oznake zemljopisnog podrijetla za Slavonski kulen, prema riječima Prof. Dr. Sc. Kovačića, očekuje se za oko šest mjeseci

U Centru za kulturu prehrane u Zagrebu jučer je proslavljena predaja zahtjeva za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla za Slavonski kulen. Ovo je ujedno bilo četvrto u nizu predstavljanja tradicionalnih proizvoda Vukovarsko – srijemske županije koje je održano u Centru.

Uvodno predavanje održala je Ana Marušić Lisac s temom Hrvatski proizvodi za europski stol, o tome što donosi pridruživanje Europskoj uniji. Upravo izgradnja identiteta naših proizvoda, dodavanje vrijednosti proizvodu oznakom podrijetla, omogućit će proizvođaču da ostvari veći plasman, višu cijenu proizvoda, višu razinu povjerenja kupca i mogućnost za izgradnju branda.

Ljubica Klobučić Grgas iz Vukovarsko – srijemske županije naglasila je važnost suradnje malih proizvođača s institucijama koje im pomažu u razvoju i promociji, te pozvala na suradnju sve proizvođače, koji žele svoj kulen okititi oznakom zemljopisnog podrijetla. Također je najavila darivanje pravim Slavonskim kulenom svih igrača, izbornika i stručnog stožera Hrvatske nogometne reprezentacije.

Prof. Damir Kovačić s Agronomskog fakulteta predstavio je izradu projekta zaštite Slavonskog kulena, višegodišnjeg projekta, koji je rezultirao zahtjevom za registraciju oznake. Uz poveznicu zemljopisnog područja s osobinama proizvoda, te argumentiranje značaja ovog proizvoda za područje Slavonije, specifikacija koju je izradio donosi i niz drugih pojedinosti o proizvodnji, sirovini i pripremi za tržište, koje proizvođači moraju slijediti.

Književnica i novinarka Božica Brkan s temom Kulen – gastronomski aspekt na svojstven način je predstavila tradiciju služenja kulena i uvela prisutne u degustaciju nekoliko različitih kulena koje su proizveli članovi Udruge, koja je podnijela zahtjev za registraciju Slavonskog kulena oznakom zemljopisnog podrijetla kod Ministarstva poljoprivrede.

Rješavanje predmeta registracije oznake zemljopisnog podrijetla za Slavonski kulen, prema riječima Prof. Dr. Sc. Kovačića, očekuje se za oko šest mjeseci. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni