Slavni baletan Jelko Yuresha bit će predložen za Nagradu Grada Zagreba

Slavni baletan Jelko Yuresha bit će predložen za Nagradu Grada Zagreba

Yuresha je MOU-u donirao cijelu kolekciju svojih, ali i kostima svoje supruge Belinde Wright te drugih svjetskih plesača, kao što su Ana Pavlova, Nurejev, Barišnjikov, Pliseckaja. Donacija obuhvaća oko 580 predmeta

Gradonačelnik Milan Bandić primio je u ponedjeljak u Gradskoj upravi hrvatskog baletnog velikana Jelka Yureshu koji je donirao baletne kostime i memorabilije zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Životna priča baletnog umjetnika koji je svoje dječačke snove pretvorio u stvarnost i svjetsku slavu stekao na baletnim pozornicama London Festival Ballet-a, La Fenice-a, Teatro alla Scala i brojnih drugih, postavljena je u jedinstvenu izložbu Balet i strast u Muzeju za umjetnost i obrt u prosincu prošle godine.

»Izuzetno mi je drago što sam se susreo s gradonačelnikom Zagreba koji je bio jako sretan što sam ostavio Zagrebu svoju životnu kolekciju i to, ne samo mojih kostima i moje pokojne supruge Belinde Wright, već i drugih svjetskih plesača, kao što su Ana Pavlova, Nurejev, Barišnjikov, Pliseckaja. Cijeli baletni svijet je predstavljen ovdje«, istaknuo je Jelko Yuresha dodavši da je izložbu pogledalo više od 12 000 ljudi.

Donacija obuhvaća oko 580 predmeta te je jedna od najvažnijih koju su Zagreb i Hrvatska primili posljednjih godina.

»Dogovorili smo se da ćemo g. Yureshu predložiti za nagradu Grada Zagreba, kao zahvalu za sve što je učinio za svoj rodni grad«, rekao je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović naglasivši kako je ova fascinantna zbirka sjajna baza za budući muzej kazališta i glazbe koji Zagreb i Hrvatska nemaju.

»Nadamo se da će ova donacija biti poticaj za ostvarivanje jednog takvog značajnog i nedostajućeg segmenta hrvatske kulture. Čini mi se da u Zagrebu postoji kritična masa fundusa koja je dovoljno kvalitetna da taj Muzej ne samo postoji, već da bude atraktivan i publici. Naša kazališna i glazbena baština je izrazito velik,a a nismo joj do sada na pravi način iskazivali poštovanje, što su mnoge druge zemlje s manjom baštinom učinile«, zaključio je Gašparović. (zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni