Slavlje Cvjetnice u Zagrebu

Slavlje Cvjetnice u Zagrebu

Blagdan Cvjetnice dobio je ime po svečanom Isusovom ulasku u Jeruzalem, kojega je pratio židovski narod s palminim grančicama u rukama

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu, svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, koje je započelo svečanom procesijom te blagoslovom maslinovih i palminih grana. U koncelebraciji su bila sedmorica svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Nakon toga kardinal je na Ksaveru predvodio pobožnost križnog puta, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na Nedjelju muke Gospodnje 29. ožujka ispred zgrade Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru, vojni biskup Juraj Jezerinac blagoslovio je maslinove grančice te pozvao vjernike da svoja srca otvore Gospodinu kako bi Isus zaista ušao i u njihova srca kao što je slavno ušao i u Jeruzalem. Nakon Muke, u uvodu propovijedi biskup je kazao da je blagdan Cvjetnice dobio ime po svečanom Isusovom ulasku u Jeruzalem, kojega je pratio židovski narod s palminim grančicama u rukama.

»I mi smo ponijeli sa sobom maslinove grančice kako bismo pokazali svoju odanost Isusu Kristu. Po povratku kućama običaj je da se okiti tom grančicom raspelo ili sveta slika, koji će biti znak naše opredijeljenosti i vjernosti Isusu Kristu«, pojasnio je biskup. Dalje je u propovijedi kazao da je slavni Isusov ulazak u Jeruzalem bio prva Cvjetnica, uvod u prvi Veliki petak, zato se u obnovljenoj liturgiji nedjelja koja sijedi zove nedjeljom Muke Gospodnje. »To znači: da bismo stigli do uskrsnuća valja nam poći Isusovim putem, putem križa. Drugog puta nema«.

Na početku obreda čitano je evanđelje koje opisuje svečani Isusov ulazak Isusov u Jeruzalem, uz poklike: ‘Hosana’. U evanđelju Marko opisuje muku i smrt Isusovu sa željom da istakne neke poruke, koje su bile aktualne za njegovu zajednicu, a jednako tako važne su i za nas današnje vjernike, istaknuo je biskup.

Prva poruka je temeljno pitanje Markova evanđelja: ‘tko je Isus Krist?’ a Isus je dao do znanja da je On uistinu obećani Mesija i pravi Bog. Druga Markova poruka je da Isus ide u smrt iz ljubavi prema svome nebeskom Ocu. Dalje, nastavio je biskup, Marko želi poručiti da Isus ide u smrt iz ljubavi prema ljudima. Četvrta Markova poruka je da Isus ulazi svečano u Jeruzalem jašući na magaretu, da pokaže da je uistinu kralj. Magarac je u ono vrijeme bio veoma omiljena životinja, za razliku od konja koji je služio za ratovanje. Peta i zadnja poruka evanđelista Marka je da je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem omogućio svakom čovjeku spasenje.

»Ukratko možemo reći: križ je znak koliko nas Isus ljubi, on je poziv na ljubav, a križ, raspelo, otkriće je ljubavi«, istaknuo je biskup Jezerinac u propovijedi. (IKA / ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni