Slavko Navratil – dobitnik Volonterskog Oskara za 2014.

Slavko Navratil – dobitnik Volonterskog Oskara za 2014.

Ovogodišnji lauerat Navratil kazao je kako ga je izbor građana iznenadio pa nije niti očekivao nagradu. No poručio je da će nastaviti s volontiranjem. »To mi je važno zbog gluhoslijepih osoba kojima pomažem. Nadam se da će ih to dodatno potaknuti da izađu iz izolacije«, rekao je

Volonterski Oskar, nagrada za volontera/ku godine koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na razini Grada Zagreba jučer je, na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici dodijeljena Slavku Navratilu (75), dugogodišnjem volonteru Udruge gluhoslijepih osoba »Dodir«. Među finalistima za 2014. godinu bili su još i volonterka udruge »Don Kihot« Maja Vuga te mladi volonter udruge »Krijesnica« Marin Čujić, koji su dobili posebna priznanje za volonterski rad Volonterskog centra Zagreb (VCZ) .

O finalistima je odlučeno nakon što je VCZ raspisao natječaj za dodjelu Volonterskog Oskara na koji se prijavilo 22 kandidata te je povjerenstvo odabralo tri finalista, dok su o pobjedniku odlučili glasovi građana koji su svoj glas mogli dati elektroničkim putem, poštom ili ispunjavanjem glasačkog listića u prostorijama Centra u Ilici 29.

Ovogodišnji lauerat Navratil kazao je kako ga je izbor građana iznenadio pa nagradu nije niti očekivao. No poručio je da će nastaviti s volontiranjem. »To mi je važno zbog gluhoslijepih osoba kojima pomažem. Nadam se da će ih to dodatno potaknuti da izađu iz izolacije«, rekao je na svečanosti dodjele Slavko Navratil, koji već 18 godina djelovanjem u udruzi »Dodir« pomaže gluhoslijepim osobama u komunikaciji i kretanju, premda ni sam ne čuje.

»Volim kreativne radionice i izlete. Blizinu prirode. Želim to približiti gluhoslijepima. Na zajedničkim izletima skupljamo grančice, češere, sve zanimljivo što nađemo. Potom u radionicama radimo ukrase za Božić, Uskrs i za svaku drugu prigodu. Ono što je najvažnije je pružiti nekome mogućnost odabira. Volontiranje s gluhoslijepima me u potpunosti ispunjava«, poručuje Navratil.

Lani odradila 756 volonterskih sati

Među finalistima bila je i 22-godišnja studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Maja Vuga, koja volontira u Udruzi za terapijsko jahanje Don Kihot, gdje uspješno povezuje svoje ljubav prema radu s djecom i rad sa životinjama. Tijekom 2014. imala je 756 odrađenih volonterskih sati.

»Želim da svi čuju za našu Udrugu Don Kihot i shvate važnost našeg rada – terapije pomoću konja. Mi omogućujemo dvadesetero djece s teškoćama u razvoju kvalitetniji i bolji život. Neki od njih pomoću konja prvi put osjete pokretanje svoje zdjelice i pokrete tijela«, rekla je Vuga na dodjeli nagrada.

Udruga »Don Kihot« na imanju na Šimunčevečkoj cesti u Sesvetama brine o pet konja koji se koriste za terapiju za djecu s teškoćama u razvoju. I dalje Udruga ulaže velike napore u skupljanju sredstava i materijala za izgradnju novog jahališta čija se cijena kreće preko 60 tisuća kuna.

Najmlađi finalist za Volonterskog Oskara bio je Marin Čujić, koji od 2013. godine volontira u udruzi »Krijesnica« koja pomaže djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima. Marin se i sam suočio i pobijedio malignu bolest, pa se odlučio uključiti u Mlade Krijesnice kao volonter.

»Roditeljima oboljele djece je izuzetno teško funkcionirati u situaciji kad bi trebali biti najsabraniji. Njima prenosim svoja iskustva i savjetujem ih, dajem im podršku«, rekao je Čujić.

Zahvalu volonterima uputila je i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetomVišnja Fortuna, a okupljene je pozdravio zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor, koji je dodao da u Zagrebu ima 12.000 evidentiranih volontera, među kojima je samo 18 posto muškaraca. Stoga ih je pozvao da se aktivnije priključe volonterstvu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni