Slava Raškaj u “Lisinskom”

Slava Raškaj u “Lisinskom”

(Slava Raškaj: Stablo – Amazonka ispred seoskih kuća, 1900. / Izvor: KD Vatroslava lisinskog)

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u srijedu je, u tjednu posvećenom skladateljici Dori Pejačević, otvorena izložba djela Dorine suvremenice Slave Raškaj pod nazivom »Slava Dori«.

Izložba od 15 radova iz zbirke Kovačić – Mihočinec zapravo je slavljenje dviju velikih hrvatskih umjetnica koje su stvarale u gotovo identičnom geografskom prostoru i vremenu i čiji su talenti zadužili hrvatsku umjetnost i kulturu.

Na otvorenju izložbe okupljene je u ime Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog srdačno pozdravila voditeljica Odjela produkcije programa Egle Vošten. Iskaknula je kako im je čast što je ovoga tjedna, uz čak četiri programa posvećena Dori Pejačević, svoje mjesto u Lisinskom pronašla i naša proslavljena slikarica Slava Raškaj što ne bi bilo moguće bez svesrdne pomoći i entuzijazma gospodina Zdravka Mihočinca i aukcijske kuće Kontura.

Izložbu je otvorio gospodin Mihočinec, koji je pritom naveo brojne okolnosti i osobitosti koje povezuju ove dvije hipersenzibilne umjetnice, od kojih je jedna nažalost i njihov prerani tragični kraj.

Napomenuo je da su u Lisinskom izloženi radovi Slave Raškaj koje je stvarala tijekom svojih najplodonosnijih godina, od 1895. do 1902. godine.

Izložba je otvorena za javnost do nedjelje, 5. ožujka, dana kada obilježavamo 100. obljetnicu smrti Dore Pejačević, a moguće ju je razgledati u petak, 3. 3. od 10 do 19:30, u subotu, 4. 3. od 10 do 14 sati te od 17:30 do 21:30 te u nedjelju, 5. 3. od 10 do 12:30 te od 18 do 20:30. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni