Slatki život – 100 godina tvornice Zvečevo (1921. – 2021.)

Slatki život – 100 godina tvornice Zvečevo (1921. – 2021.)

(Proizvodna traka u Zvečevu / Fotografiju ustupio: TMNT)

U Tehničkom muzeju »Nikola Tesla« u utorak, 20. rujna 2022. s početkom u 19 sati u bit će otvorena izložba Slatki život – 100 godina tvornice Zvečevo (1921. – 2021.), posvećena stoljetnom radu tvornice Zvečevo iz Požege.

Mikado, vinjak Trenk, Seka, Braco, Barun, Samo ti…, Volim te…, David, Brandy samo su neki od proizvoda s kojima smo se svi susreli, a svi su oni nastali u Požegi u tvornici čokolade i alkoholnih pića „Zvečevo“.

Originalno ime ove tvornice bilo je „Stock Cognac Medicinal“ d.d., a osnovala ju je talijanska tvrtka “Distilleria a vapore Camis & Stock“ u Požegi u listopadu 1921. Zašto baš u Požegi? Za Požešku dolinu su se zainteresirali zbog obilja raznovrsnog i kvalitetnog voća, jeftine radne snage i nepostojanja konkurencije.

Nacionalizacija tvornice

Tvornica raste i 1924. širi proizvodnju na čokoladu, a tijekom istog desetljeća „Stock“ je bio ekskluzivni dobavljač kakao proizvoda za kraljevsku obitelj u tadašnjoj Jugoslaviji.

Velika gospodarska kriza odrazila se i na „Stock“ pa je 1931. ugašen pogon čokolade koji je ostao neiskorišten do 1934. kada ga u zakup uzima švicarska tvornica „Nestle“ (do 1946.). Za vrijeme Drugog svjetskog rata „Stock“ i „Nestle“, dvije tvornice u jednom prostoru, nastavljaju proizvodnju u smanjenom obujmu, a 1946. tvornica je nacionalizirana.

Proizvodnja je u poratnim godinama obilježena raznim teškoćama i nestašicom sirovina. Godine 1951. ime tvornice se mijenja u „Zvečevo“. 1950-ih godina tvornica se ponovno uzdiže da bi 1960-ih došlo do razvoja najpoznatijih robnih marki kao što su Mikado, Seka i Braco, Volim te!, Samo ti! itd.

Gigant koji zapošljava 1400 radnika

Godine 1970. ponovno je uspostavljena suradnja s tvrtkom „Nestle“ (do 1995.). Zvečevo je tijekom 1970-ih i 1980-ih godina bilo gigant u proizvodnji i zapošljavalo je 1.400 radnika. U tadašnjoj Jugoslaviji „Zvečevo“ je bilo na drugom mjestu po proizvodnji alkohola i na trećem mjestu po proizvodnji kakao proizvoda.

Ukidanjem društvenog vlasništva početkom 1990-ih godina “Zvečevo“ je postalo dioničko društvo, a od 2001. godine je u privatnom vlasništvu.

U čast tvornici i svim njenim bivšim i sadašnjim radnicima, Gradski muzej Požega je pripremio izložbu koja daje presjek djelatnosti i značaja ove tvornice u proteklih sto godina. Nakon Požege i Siska izložba Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo sada stiže u Tehnički muzej Nikola Tesla kako bi se i zagrebačka publika mogla prisjetiti industrijske priče Zvečeva i proizvoda koji su postali dijelom kolektivnog sjećanja.

Materijale za izložbu posudili i bivši radnici

Izložba je podijeljena u četiri osnovna dijela. Prvi je posvećen osnivanju i radu tvornice, drugi je dio posvećen povijesti pogona alkohola što je i najstariji pogon u tvornici, potom pogonu s njegovim proizvodima.

Četvrti dio posvećen je radnicima, radu u pogonu, tvorničkim vatrogascima i mehaničarima te značajnoj ulozi Zvečeva u razvoju sporta u Požegi. Tema Zvečeva bliska je mnogim Požežanima, stoga su u posudbi materijala sudjelovali mnogobrojni sadašnji i bivši radnici te drugi pojedinci.

Radi se o gostujućoj izložbi Gradskog muzeja Požega, a ulaz je besplatan. Autorica izložbe je Ivana Domanović, kustosica Gradskog muzeja Požega.

Izložba ostaje otvorena do 4. prosinca 2022. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni