Sladoled obogaćen antioksidansima povoljno djeluje na srce i krvožilni sustav

Sladoled obogaćen antioksidansima povoljno djeluje na srce i krvožilni sustav

U skoroj budućnosti liječnici bi mogli savjetovati srčanim bolesnicima da jedu sladoled s velikom količinom antioksidansa

Slasticama je vrlo teško odoljeti. One nerijetko mame lijepim izgledom, šarenim bojama i svojim slatkim okusom. Vole ih i stari i mladi. Kad su slastice u pitanju, većina ljudi ne razmišlja o tome koliko su one dobre ili loše za naše zdravlje, njihov slatko-primamljivi okus naprosto ostaje u prvom planu. Jedna od najčešćih i najomiljenijih slastica je sladoled. Nekad se običavalo jesti sladoled samo u ljetnim mjesecima, no takav običaj je ostao u prošlosti pa ljudi danas uživaju u sladoledu tijekom cijele godine.

Ovih dana stiže izvrsna vijest iz Italije o zdravom sladoledu. Naime, talijanski znanstvenici su osmislili vrstu sladoleda koja poboljšava protok krvi i smanjuje štetni stres na srčane stanice.Riječ je o sladoledu koji sadrži polifenole koji bi mogli imati ključnu ulogu u sprečavanju srčanog i moždanog udara.

Biljni spojevi polifenoli imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Najkoncentriraniji su u voću, povrću, vinu, čaju i kakau. Znanstvena istraživanja pokazuju da zbog specifične biološke aktivnosti štite srce, krvne žile i imunološki sustav. Razmatraju se i kao molekule s potencijalnim pozitivnim učinkom za prevenciju kroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja.

Polifenoli su esencijalne molekule za fiziologiju biljaka, budući da su uključene u različite funkcije poput rasta, pigmentacije, rezistencije na patogene i druge. Do danas je poznato priližno osam tisuća polifenolnih molekula, a najznačajnije skupine su: flavonoli, flavoni, flavan-3-oli, flavanoni i d-antocijani.

Treba spomenuti da se polifenoli duže zadržavaju u hrani na niskim temperaturama stoga su zananstvenici odlučili osmisliti novu vrstu sladoleda.

Znanstveni tim sa Sveučilišta u Rimu proveo je istraživanje na 14 dobrovoljaca.

Dobrovoljcima u istraživanju serviran je sladoled u kojem se nalazila veća količina kakaa u prahu, ekstrakt lješnjaka i zelenog čaja. Nakon konzumacije takvog sladoleda, u krvi im se povisila razina dušikovog oksida koji pomaže u očuvanju zdravlja arterija. Zamijećen je i bolji protok krvi kao i veća fizička izdržljivost.

Ova znanstvena studija je objavljena u časopisu “Nutrition”. Autori studije se nadaju da bi njihova saznanja trebala pomoći u borbi sa srčanim bolesitma koje su sve više u porastu širom svijeta. Ipak, ne treba zaboraviti da ništa ne može zamijeniti uravnoteženu prehranu koja je izuzetno bitna za očuvanje zdravlja. Dnevna doza sladoleda bogatog antioksidansima samo je dobrodošao dodatak kvalitetnoj prehrani.

(Zg-magazin)