Slab urod povećao cijenu ZG trešanja

Slab urod povećao cijenu ZG trešanja

Tuča je uništila gotovo 94 posto ukupne proizvodnje te je na tržište poslano svega 4 tone ZG trešanja

Na dvanaest lokacija, diljem Zagreba, u idućih nekoliko dana Zagrepčani će moći kupiti domaću – ZG trešnju. Kako nam je izjavio Zlatko Kljakić Gašpić, voditelj istoimenog Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i predsjednik udruge ZG trešnja, voćka pod ovim brendom dijeli se na tri poznate kategorije, a sa time u vezi se formira i cijena. Za prvoklasnu trešnju potrebno je izdvojiti 15 kuna. Promjer njezina ploda iznosi 26-28 milimetara. Kategorija iznad, odnosno ekstra klasa se može pronaći za 20 kuna, a nju čine plodovi veličine 28 – 33 milimetara te naposljetku premium klasa koja košta 25 kuna, a veličina njezine bobice je od 30 – 35 milimetara.

Kako nadodaje Kljakić Gašpić, cijena je formirana s obzirom na više razloga. Prvi od njih je slabi urod radi tuče u razdoblju od 21 do 22. travnja. Tada je, kako kaže, propalo gotovo 94 posto ukupne proizvodnje te je na tržište poslano svega 4 tone trešanja. Osim spomenutoga, novozasađene voćke još nisu počele davati plodove. Drugi problem, kaže, stvaraju uvoznici, koji su pred nekoliko dana uvezli oko 500 tona trešanja. Kako kaže, uzimaju mu dio profita, te njega i njegovu udrugu ograničavaju u obilju kapitala. »Hrvatska je divlja zemlja zbog odnosa prema vlastitim proizvođačima«, ustvrdio je naš sugovornik.

Problem mu predstavlja i nekvalificirana radna snaga. Kljakić Gašpić većinom ima sezonske radnike, najčešće je riječ o nezaposlenima. Ono što ga jako ljuti jest činjenica kako spomenuta populacija »ne zna brati trešnje«. Ima ih i koji ne želi raditi« jer im je iznos satnice prenizak. Kaže da će u budućnosti biti primoran uvoziti radnu snagu iz Bosne i Hercegovine, za koje drži da su daleko spremniji raditi za naknadu.

Zanimao nas je i podatak tko sve otkupljuje ZG trešnju. Osim zemalja iz regije , Slovenija, Crna Gora i BiH, proizvode njegove udruge otkupljuju i pojedini manji domaći lanci. Inače, udruga ZG trešnja okuplja sedemro proizvođača. U udruzi su i dva počasna člana, aktualni gradonačelnik Milan Bandić, zbog doprinosa zagrebačkoj poljoprivredi, ali i »otac Jagodice Purgerice« Marijan Mavračić zbog pomoći u pokretanju OPG-a i obradi, ali i pripremi posla.

Zaključno, zagrebačke trešnje mogu se kupiti na dvanaest štandova na slijedećim lokacijama u gradu:

Matej Knežević