Slab odaziv škola na natječaj “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost”

Slab odaziv škola na natječaj “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost”

Gradskog zastupnika Renata Peteka je zapanjila činjenica da su se na ovogodišnji natječaj javile samo dvije osnovne i šest srednjih škola te se zapitao ima li spomenuti natječaj ikakvog smisla

U blizini mjesta gdje je prije 10 godina napadnut maturant Luka Ritz (2008. godine kod Mosta slobode), gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) u ponedjeljak je održao konferenciju za medije. Podsjetio je da Grad Zagreb svake godine redovito raspisuje natječaj Luka Ritz pod motom »Nasilje nije hrabrost« koji je posvećen borbi protiv nasilja. Pozvao je sve škole, ravnatelje, stručne službe i roditelje da prijave djecu na spomenuti natječaj. Smatra da je posrijedi važna tema o kojoj treba češće govoriti, budući da je, kao je rekao »nasilje protkano u sve pore našega društva«.

Nadodao je kako postoje brojne vrste nasilja te da se ova nagrada tiče borbe protiv vršnjačkog nasilja. Peteka je, međutim, zapanjila činjenica da su se na prošlogodišnji natječaj javile samo dvije osnovne i šest srednjih škola. Pita se je li moguće da su sve one table koje govore o nultoj stopi tolerancije na nasilje samo table te da stvarno nema djece koje su nekoga zaštitile u nekom trenutku.

S prošlogodišnje dodjele nagrada Luka Ritz

Petek je nadodao kako se u samoj podlozi nasilja krije određeni prijezir i nedostatak suosjećanja koje nasilnik ima prema osobi nad kojom čini naselje. Kaže kako i sami odrasli često upućuju loš primjer svojoj djeci. Osvrnuo se na slučaj kada je dijete prijavilo vjeroučitelja u jednoj osnovnoj školi te da je vidio komentare koji su mahom htjeli okrenuti leđa problemu. Smatra kako je škola odraz društva, no da nije samo problem u njoj već i ranije spomenuti roditelji, koji odgajaju potencijalne nasilnike. Drži da roditelji često govore krive stvari i pokazuju lošim primjerom te da ne osuđuju nasilje kad za to postoji prilika. Smatra, kako sistemom spojenih posuda se taj problem spušta od vrha države pa do ulice i same škole.

Petek drži da je političari i javne osobe također često budu primjer, odnosno uzor nečijeg ponašanja. Zaključio je kako se osobno nada da će ovaj poziv biti primjer drugima te da je gore navedeni broj škola poražavajuć te se pita ima li natječaj »Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost« uopće ikakvog smisla.

Kradljivac Ribarove biste će brzo biti otkriven

Osim spomenutog nasilja, gradski zastupnik Petek osvrnuo se na nestanak biste Ive Lole Ribara. Poručio je kako se nada da će policija odraditi svoj posao. Smatra da je taj slučaj pokazatelj netolerancije u društvu. Kazao je i to, kako vjeruje da se radi o izoliranom slučaju i da će počinitelj biti otkriven.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni