Škvadra iz parka pisala gradonačelniku Bandiću i ministru Tolušiću

Škvadra iz parka pisala gradonačelniku Bandiću i ministru Tolušiću

Ako se već moraju širiti lokacije za adventski ugođaj, apeliramo neka to bude Maksimirski perivoj, bez širenja na prostor Zoološkog vrta«, predlažu

Facebook grupa Škvadra iz parka uputila je povodom manifestacija Adventu Zagrebu otvoreno pismo zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandićiu te potpredsjedniku Vlade RH i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.

U grupi koja boji petstotinjak članova ističu kako su nakon donošenja odluke o ukrašavanju Zoološkog vrta kao nove lokacije u sklopu Zagrebačkog Adventa, kao i noćnoga rada ZOO-a kako bi doživljaj došao do izražaja, osjetili moralnu potrebu obratiti se javnosti te gradonačelniku i ministru.

Smatraju da se »tom suludom odlukom« krše se mnoga pravila o zaštiti životinja, posebno onih koje žive u zatočeništvu.

Ističu kako u Zakonu o zaštiti životinja čl. 5, točka 1. stoji između ostalog kako je životinje zabranjeno namjerno izlagati strahu i patnjama, točka 11. zabranjeno je korištenje životinja za predstave ako ih se prisiljava na promjenu ponašanja koje im izaziva patnju, strah ili bol. Životinje pak moraju imati osigurane primjerene uvjete držanja i onemogućeno uznemiravanje.

»Zanima nas koje je nadzorno tijelo ili etičko povjerenstvo za životinje odobrilo suludi projekt zbog adventskog ugođaja a na štetu životinja kojima je život određen u zatočeništvu. Ako se već moraju širiti lokacije za adventski ugođaj, apeliramo neka to bude Maksimirski perivoj, bez širenja na prostor Zoološkog vrta«, predlaže Škvadra iz parka. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni