Skupštinski kvorum “pao” na bisti Lole Ribara

Skupštinski kvorum “pao” na bisti Lole Ribara

Andrija Mikulić: »Dobro se zna da se gradski zastupnici bave komunalnim temama i problematikom te da se HDZ ne želi baviti ideološkim temama«

Na 27. točki – prijedlogu o uklanjanju biste Ive Lole Ribara, u ponedjeljak je, zbog nedostatka kvoruma, završen nastavak 6. sjednice Gradske skupštine. S prijedlogom micanja biste sa zelene površine uz Prilaz baruna Filipovića i njezino preseljenje u Muzej grada Zagreba izašao je Klub gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku, a kada je došlo vrijeme da se o njoj raspravi, u vijećnici nije bilo dovoljno zastupnika…

Uoči glasovanja o (ne)uklanjanju biste Ive Lole Ribara, ali i ranije povučenom Prijedlogu odluke o određivanju poslova održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture koji se odnose na odvodnju atmosferskih voda (a koji je izazvao prijepore) očitovao se i sam predsjednik Gradske skupštine, dr. sc. Andrija Mikulić, koji smatra da je posrijedi jedan uobičajen tijek sjednice. Rekao je da nije ništa neuobičajeno da se pojedina točka povuče kada nije dovoljno pripremljena.

Novinare je zanimalo treba li se oborinskim vodama ipak baviti Vodoopsrkba i odvodnja, koja je osnovana s tim ciljem, a ne vanjski kooperanti. Mikulić pak kaže kako se moglo vidjeti obrazloženje ViO-a zašto bi dali da taj posao obavi netko drugi umjesto njih.

Naime, gradski zastupnik Zvane Brumnić (SDP) u svojem je istupu kazao da će ViO na kraju služiti samo za slanje računa, budući da bi gradska tvrtka sukladno prijedlogu održavala šahtove samo u sedam četvrti, dok bi u ostalih deset na tome radile privatne tvrtke. U Gradu su to objasnili nedostatkom specijaliziranih vozila za cijeli Zagreb.

Mikulić je odgovorio da se kod njega uvijek vidi otvorenost i transparentnost, no da se ipak trebaju ispitati razlozi zašto se išlo u tom smjeru. Ustvrdio je kako netko očito nije radio svoj posao te najavio da HDZ neće podržati prijedlog niti drugi put, ako ne bude dobro odrađen.

Govoreći o rušenju kvoruma Skupštine ustvrdio je da je razočaran ponašanjem gradskih zastupnika.

»Riječ je hrvatskoj ljevici u Skupštini koja je navodno socijalno osviještena, a koja je najbolja u tome da destruktivno radi, ruši kvorum, a potom uzme i uzme naknadu za sjednicu i nakon toga ode«, prokomentirao je.

Kaže kako nema smisla tumačiti stanku za pojedini klub ili stranku za ručak, no da se moglo vidjeti predstavu ljevice za koju, kako kaže, ne zna zašto izlazi na izbore, ako njihovi predstavnici »ne žele raditi«.

»Sličan scenarij bio je i u Saboru prošlog tjedna, a sada su to pokušali ponoviti u samoj Skupštini«, dodao je.

Naglasio je da svi zastupnici sjede ondje 12 i 16 sati, te da nije to jednostavno, ali mora biti iskren prema svima i reći da su za to i plaćeni. Istaknuo je kako je na početku mandata pozvao sve klubove na suradnju te upozorava da se nedonošenje zaključka i prijedloga izravno odražava na građane.

Mikulić kaže da je od ljevice »jedino ostala destruktivnost«, kada se ruši kvorum čime se šalje loša poruka onima koji su ih birali, premda su svi skupa ondje da bi Zagreb što bolje funkcionirao.

O prijedlogu micanja biste Ive Lole Ribara rekao je: »Dobro se zna da se gradski zastupnici bave komunalnim temama i problematikom te da se HDZ ne želi baviti ideološkim temama«.

Smatra da za takvim nečim nema potrebe te da su su iz stranke Neovisni za Hrvatsku i gradonačelnikova stranka, njihovi koalicijski partneri te neka sjednu zajedno za stol i rasprave o ovoj temi. Poručuje da HDZ ne želi biti uvučen u ovu priču jer za time nema potrebe. Žele rad na boljim prometnicama, s odličnim sustavom gospodarenja otpada, što veće zapošljavanje mladih i bolji standard za sve u Zagrebu. Podsjetio je kako stavovi oko bista i spomenika nisu njegovi, već ljudi koji se time bave i daju relevantna tumačenja. Zaključio je kako ne želi da HDZ zbog toga bude po naslovnicama te da to pitanje treba prepustiti povjesničarima.

Inače, nakon što je predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, Drago Prgomet, najavio da će biti suzdržan po pitanju uklanjanja biste Lole ribara na njega se obrušio gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović (NZH). On je Prgometu poručio neka onda javno kaže da je za to da ostane Ribarova bista te ga upozorio da svojom odlukom kao predsjednik i »gonič« svog kluba utječe na njegove odluke.

Nakon toga predsjednik Mikulić mu je oduzeo riječ i izrekao opomenu.

Spomenimo kako se 6. sjednica nastavlja 11. prosinca budući sa radom nije završila u zadnje dvije sjednice.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni