Skupština prihvatila osnivanje društva Blok Kvatrić

Skupština prihvatila osnivanje društva Blok Kvatrić

Oporba tvrdi da se radi o »malom zagrebačkom Manhattanu«

Zagrebačka Skupština u srijedu je usvojila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o osnivanju trgovačkog društva Blok Kvatrić d.o.o. s ciljem provedbe revitalizacije donjogradksog bloka omeđenog ulicama Vlaška – Šubićeva – Martićeva – Derenčinova.

Grad će bit stopostotni vlasnik društva te će kao temeljni kapital uložiti zemljište i nekretnine na spomenutoj lokaciji čija vrijednost iznosi 155,42 milijuna kuna. Planira se raspisati javni poziv za traženje investitora koji bi dokapitalizirao postojeće društvo s minimalnim iznosom na koje je procijenjena vrijednost zemljišta ili većim.

Prijedlog je prihvaćen većinom glasova gradskih zastupnika, dok ga je oporba ocijenila vrlo štetnim.

»Zastupnici HDZ-a i Kluba Bandić Milan 365 danas su izglasali otimanje imovine Grada Zagreba«, ustvrdio je predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek u izjavi za Hinu nakon što je na sjednici Gradske skupštine prošla ta točka.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić pojasnila je da bi svojim ulaganjem privatni vlasnik stekao 51 % vrijednosti tvrtke čime bi stekao prava na razvijanje projekta na području bivšeg bloka Badel. Navela je da će projekt osim revitalizacije područja otvoriti nova radna mjesta i naplatu komunalne naknade, a tu je i dobit od prodaje nekih komercijalnih prosotra…

No nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji iz Kluba gradskih zastupnika HSLS-a kaže da se ovdje zapravo radi o javno-privatnom partnerstvu te da u Hrvatskoj ne postoji niti jedan projekt koji je uspio u takvom partnerstvu, u kojem je privatnik imao većinski vlasnički udjel.

Povukao je paralelu s (propalim projektom) »zagrebački Manhattan« na Hipodromu u sklopu kojeg se vrijedna gradska imovina pretvara u bezvrijedne papire.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) također tvrdi da je riječ o »malom zagrebačkom Manhattanu« dodavši kako »smrdi iz aviona na pogodovanje investitoru«, koji je po njegovoj ocjeni »već poznat«.

»Dajemo nekretninu, preuzimamo javni rizik, nemamo upravljačka prava, ne znamo kako će biti realiziran projekt, kako će se upravljati sadržajima i uslugama, a s druge strane, Grad Zagreb ima interes u što više poslovnih sadržaja, a treba štitit javni interes«, rekao je.

I SDP-ov potpredsjednik Skupštine Matej Mišić smatra da se radi o izuzetno štetnoj odluci jer je Grad imovinu vrijednu više od 150 milijuna kuna unio u novoosnovano trgovačko društvo gdje će u konačnici imati manjinski udio i time unaprijed omogućio budućem partneru da slobodno raspolaže tom vrijednom imovinom.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak Taritaš u izjavi za Hinu istaknula je da je to »točka prekretnica« za budući razvoj grada jer će se Grad odricati imovine, a investitori raditi što hoće. (ZG-magazin / Hina)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni