Skupština prihvatila Bandiev prijedlog za izgradnju 30 zgrada u Klari

Skupština prihvatila Bandiev prijedlog za izgradnju 30 zgrada u Klari

(Ilustracija: Stanovi u naselju Sopnica-Jelkovec)

No gradonačelnik Bandić otkriva da će se zapravo graditi 100 zgrada s ukupno 300 stanova

Zagrebačka skupština u utorak je većinom glasova gradskih zastupnika usvojila prijedlog da se u naselju Klara izgradi 30 zgrada stambene namjene koje će se dati na korištenje osobama čiji su stambeni objekti oštećeni u potresima koji su se dogodili tijekom 2020. godine.

Sukladno zaključku usvojenom na prijedlog gradonačelnika Milana Bndića, izgradnja zgrada provjerit će se Zagrebačkoj stanogradnji d.o.o., a pravo na korištenje stanova imat će podnositelji zahtjeva čiji su stambeni prostori pretrpjeli oštećenje od najmanja 60 %, odnosno nisu više useljivi. Među ostalim kriterijima jest i onaj da ukupan prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva ostvaren u prethodnoj godini ne prelazi 1663 kune. Također i da podnositelj zahtjeva ili član zajedničkog kućanstva nema drugi useljiv stan ili obiteljsku kuću na području Zagreba.

»Vlasnici/suvlasnici stana ili obiteljske kuće kojima se daje na korištenje to pravo mogu koristiti do završetka obnove njihovog stana ili obiteljske kuće odnosno do završetka gradnje zamjenske obiteljske kuće«, navodi se u usvojenom zaključku.

Oporba je podosta kritizirala ovaj prijedlog, jer smatra da je nepotpun, ali i da samo služi kao paravan za masovnu gradnju.

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš još je i ranije izkavila kako je posrijedi samo predizborni trik i lažno obećanje gradonačelnika Bandića koji uopće neće biti realizirano.

Projekt će se izvoditi u tri faze. Prema riječima gradonačelnika Bandića, u Klari će se izgraditi 100 objekata s po tri stana, ukupno 300 stanova. Podsjetio je da je u Zagrebu oštećeno više od 30.000 objekata. Od toga je približno 70 % dobilo zelenu naljepnicu, 24 % žutu i 5 % crvenu.

Zastupnici su odbacili prijedlog zagrebačkog SDP-a da se otpišu računi za struju Zagrepčanima koji nakon potresa žive u stambenim kontejnerima. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni