Skupština odbila Bandićev prijedlog Plana gospodarenja otpadom

Skupština odbila Bandićev prijedlog Plana gospodarenja otpadom

»Nažalost, toliko o brizi za građane. Nama plan treba. Trebali smo od ministarstva dobiti 20 miijuna kuna za nabavu kanti. Meni je žao, ali ne znam što bi mi više mogli ponuditi kao predlagači«, rekla je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo te zaključila kako o ovom prijedlogu nema političke volje

Gradske skupština u četvrtak nije usvojila prijedlog Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba u obliku kakvom ga je predložio gradonačelnik Milan Bandić. Od 47 gradskih zastupnika koliko ih je glasalo, 15 njih je bilo za bilo za spomenutu odluku, protiv se izjasnilo njih 25, dok ih je sedam bilo suzdržano. Točka o Planu gospodarenja otpadom se  tako slijedeća tri mjeseca ne smije pojaviti na dnevnom redu Gradske skupštine. 

No podsjetimo kako je to doista izgledalo. Na početku treba reći kako se o ovoje temi raspravljalo gotovo sedam i pol sati. Može se kazati i da je ova tema produbila i krizu među vladajućima, budući da su članovi dva koalicijska partnera stranke BM 365 – Stranke rada i solidarnosti, odnosno HDZ i Neovisni za Hrvatske glasali ili protiv ili su bili suzdržani.

Tako je primjerice predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić u četvrtak pozvao gradonačelnika da povuče s dnevnog reda svoj prijedlog Plana gospodarenja otpadom kako bi ga se doradilo, rekavši da će u slučaju da Bandić to ne učini HDZ kod glasovanja biti suzdržan. To se u konačnici i dogodilo.

Mikulić drži da za takav plan, odnosno, dokument koji se donosi za šest godina unaprijed, nije bilo dobre i kvalitetne komunikacije.

Potpredsjednik Gradske skupštine Rajko Ostojić (SDP) je pak usporedio pojam stenta s kompostom te ustvrdio kako većina ljudi ne razumije o čemu je doista riječ.

I prije nego li su njih dvoje ovo izgovorili za govornicom pozornici, o svemu ovom se očitovala i pročelnica iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. Kazala je kako su predlagači nudili partnerima da se iz prijedloga kao lokacija izbaci Obrešćica u Brezovici te Podsused i da se potom traže druge lokacije za centre za gospodarenje otpadom. No takvu zamisao su odbili HDZ i Neovisni za Hrvatsku. Potom je nadodala: »Nažalost, toliko o brizi za građane. Nama plan treba. Trebali smo od ministarstva dobiti 20 miijunal kuna za nabavu kanti. Meni je žao, ali ne znam što bi mi više mogli ponuditi kao predlagači«.

Jozić je zaključila kako o ovom prijedlogu nema političke volje.

Za riječ se javio i potpredsjednik Vijeća Gradske četvrti Brezovica Vladimir Iviček. Kazao je da Vijeće ne podržava prijedlog Plana te ponovo predlaže brisanje lokacije Obrešćica za izgradnju postrojenja za obradu biootpada – kompostane iz predmetnog plana.

Osim spomenutog prijedloga, na sjednici Skupštine također nije prošla niti Usporedna analiza rješenja za postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na javnoj površini.

Gradska skupština svoj rad je završila malo prije ponoći te će se ona nastaviti idućeg tjedna, odnosno u srijedu 2. svibnja, s početkom u 9 sati.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni