Skupština o smjeni u Holdingu: Bandić najavio nove otkaze

Skupština o smjeni u Holdingu: Bandić najavio nove otkaze

Potpredsjednika Skupštine i HDZ-ovog zastupnika Andriju Mikulića zanima kako su isti članovi Nadzornog odbora potpisali ugovor s bivšom Upravom, a sada im odjednom više ne odgovaraju

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj je sjednici Gradske skupštine, tijekom rasprave o smjeni Uprave Holdinga na čelu s Dejanom Fičkom, najavio kako će najmanje pola ljudi otići iz trgovačkih društva u gradu.

Zatražio je od Mirka Heraka, pročelnika Gradskog kontrolnog ureda, cjelokupnu papirologiju i korespondenciju Holdinga u to vrijeme, od raspisivanja natječaja, unajmljivanja agencije pa do samog potpisivanja ugovora bivše uprave s ukupnim troškovima.

„Ugovori sa smijenjenom Upravom bili su farsa u kojoj ne želim sudjelovati. Gradonačelnik ima pravo da predsjeda skupštinom trgovačkog društva i da traži odgovornost od njih“, objasnio je Bandić te dodao kako će novi natječaj biti raspisan, ali bez agencije.

„Meni agencija ne treba pomagati, naročito kada se sve unaprijed zna“, sugerirao je gradonačelnik na izbor prethodnog vodstva.

Informirao je i zastupnike o novoj predsjednici Uprave, Ani Stojić Deban, koja ima dva fakulteta, govori tri jezika, a od početka je u Holdingu te je s punim pravom kvalificirana za njegovo vođenje do izbora novih šefova, tvrdi Bandić.

Potpredsjednika Skupštine i HDZ-ovog zastupnika Andriju Mikulića zanima kako su isti članovi Nadzornog odbora potpisali ugovor s bivšom Upravom, a sada im odjednom više ne odgovaraju.

„Jučer je nešto bilo dobro, a danas više nije, nešto tu ne štima. Ali raskid ugovora nije najveći problem u Zagrebu, iako se samo na to stavlja fokus. Stvari u gradu ne funkcioniraju, primjerice naplata odvoza otpada o čemu se toliko pričalo, a stvari se ne mijenjaju.“, kazao je Mikulić.

Na probleme je ukazao i Davor Bernardić (SDP): „Izgubili smo dvije godine, a nismo donijeli plan rekonstruiranja. Nije važno tko je došao i otišao, već je važna kvalitetna usluga za novac kojeg građani izdvajaju. Još nismo riješili odvoz otpada, javni prijevoz nam je zakrčen, a dolaze nam sve skuplje uplatnice“.

Menadžerski ugovori su regulator rada

Menadžerski ugovori, o kojima se najviše priča, nisu nagrada već regulator rada, kazao je Vladimir Ferdelji.

„Menadžerski ugovori sročeni su tako da status uprave ovisi o rezultatima rada, za razliku od ugovora o radu kojima su bitni neki drugi kriteriji. Otpremnima se isplaćuje ako ne postoji opravdani razlog za smjenu, ako se smjeni nekoga tko dobro radi svoj posao onda šteta nije samo financijska nego puno veća“, objasnio je Ferdelji naloge Europske komisije o funkcioniraju tvrtki u državnom ili većinski državnom vlasništvu.

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin kazala je kako naknada za ugovore nije mala i iznosi 2,7 milijuna kuna, odnosno jednu trećinu novca koji bi Uprava povukla u četiri godine, jer im ugovori uključuju i povećanje bruto plaća – predsjednika Uprave s 33 na 36 tisuća kuna, a članova uprave s 30 na 33 tisuće, te godišnji bonus svakome od šest bruto plaća, a kako takve ugovore nije stvorio ni Nadzorni odbor niti Skupština.

Podsjetimo, u Odluci o opozivu predsjednika i članova Uprave navodi se da je “utvrđeno postojane sedam važnih razloga za opoziv Uprave” – nedonošenje Plana poslovanja za 2015. i niz proceduralnih pogrešaka, distribucija spornih uplatnica za komunalnu naknadu i odvoz smeća, neorganiziranje naplate odvoza smeća po volumenu, nepribavljanje dozvole za odlagalište Jakuševec-Prudinec, stavljanje izvan snage III. izmjene Pravilnika o smanjenju koeficijenata za obračun plaća te inzistiranje na menadžerskim ugovorima koje su potpisali u ožujku.

Prvi čovjek bivše Uprave kazao je kako nisu pristali na izmjene tzv. menadžerskih ugovora jer nisu htjeli biti političke marionete, naveo je i kako razlozi za smjenu nisu točni te kako se radi o političkoj odluci gradonačelnika Bandića.

I.Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni