“Skupština i parlament i postoje zbog toga da kontroliraju izvršnu vlast”

“Skupština i parlament i postoje zbog toga da kontroliraju izvršnu vlast”

Zaključak kojim se zagrebačka Gradska skupština protivi Nacrtu Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi usvojen je u ponedjeljak većinom glasova gradskih zastupnika. Zaključak kojim Gradska skupština poziva Vladu Republike Hrvatske da povuče navedeni prijedlog iz procedure i odustane od izmjena kojima bi se »oslabila uloga demokratski izabranih predstavnika građana« podržalo je 25 gradskih zastupnika. Protiv je bilo njih 9, a 10 ih se suzdržalo od glasanja.

Tomislav Jonjić iz stranke Neovisni za Hrvatsku najavio je prije samog glasanja najavio da će poduprijeti prijedlog zaključka, istaknuvši da on nema pravnu već političku razinu. Smatra da će usvajanje izmjena spornog zakona (kolokvijalno nazvanog lex šerif op. a.) neminovno dovesti do brzog i žurnog postupka promjena Statuta i Poslovnika Skupštine koji, po njegovom mišljenju u sadašnjem obliku daje popriličan broj faraonskih ovlasti gradonačelniku. Pritom je poručio: »To je nešto o čemu treba voditi računa kada ćemo raspravljati o statutu i poslovniku«.
SDP-ov gradski zastupnik Rajko Ostojić smatra kako je dosadašnji sistem jedinstven u Europi, a možda i u svijetu. Ističe da institucija šerifa postoji već nekoliko stotina godina u SAD-u. Nadodaje kako se s zadnjih deset godina gradonačelnik i policajac grada u Americi bira neposrednim izborom te se zbog toga zove šerif. Kaže kako taj slučaj ne postoji u Europi. Smatra kako se ovakvim prijedlogom daju faraonske ovlasti, a da svi ostali, koji su zrcalo stranke, gube pravo u Skupštini , što smatra neprihvatljivim.

»Ovdje se cementiraju sve loše strane dosadašnjeg sustava, a one dobre strane uklanjaju«, naglašava.

Ostojić je nadodao da Skupština i parlament postoje zbog toga da kontroliraju izvršnu vlast. »Zato umjesto dosadašnja dva sata sjednice traju po dva do tri dana jer doista želimo reći ono što narod želi poručiti vlasti«, zaključio je.

M. Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni