Škoti odlučili ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu

Škoti odlučili ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu

Za zajednicu s Ujedinjenim Kraljevstvom glasovalo je više od dva milijuna Škota, dok je za neovinsot bilo njih 1,61 milijuna, javlja BBC

Škoti su se na jučerašnjem referendumu izjasnili protiv neovisnosti. Za ostanak Škotske u sklopu Ujedinjenoga Kraljsvstva izjasnilo se 55 posto birača. Ishod referenduma koji je objavljen danas u prijepodnevnim satima odmah se odrazio i na tečaj funte koji je porastao. Izlaznost birača bila je vrlo visoka – oko 84,5 posto, i to u svim dijelovima zemlje.

Nakon objave rezultata iz sva 32 izborna okruga utvrđeno je da je za zajednicu s Ujedinjenim Kraljevstvom glasovalo više od dva milijuna Škota, dok je za neovisnost bilo njih 1,61 milijuna, javlja BBC. Za neovisnost su glasovala samo tri okruga – Sjeverni Lanarkshire, Zapadni Dunbartonshire i Dundee City.

Škotski premijer Alex Salmond pozvao je sve da slijede demokratsku volju naroda rekavši kako prihvaća odluku građana. Istaknuo je kako se da će vlada u Londonu brzo ispuniti svoja obećanja o davanju većih ovlasti Edinburghu. Jedna od vođa kampanje za neovisnost Škotske, Nicola Sturgeon, priznao je poraz na povijesnom referendumu. »Poput tisuća ljudi diljem zemlje, uložio sam srce i dušu u ovu kampanju i duboko sam razočaran što smo tijesno izgubili«, izjavio je za BBC.

Cameron presretan

 Britanski premijer David Cameron izjavio je kako je »presretan« zbog rezultata škotskog referenduma. Naglasio je da je pitanje škotske neovisnosti riješeno za generaciju. »Rezultat je jasan. Ne može biti sporova, ponovljenih izbora. Čuli smo volju škotskog naroda«, izjavio je Cameron ispred svoje rezidencije u Downing Streetu. Onima koji su u Škotskoj skeptični kad je riječ o ustavnim obećanjima, poručio je da su neke ovlasti već prenesene pod ovom vladom i da će to učiniti ponovno. »Tri unionističke stranke obvezale su se da će dati dodatne ovlasti škotskom parlamentu. To ćemo i ispuniti«, ponovio je britanski premijer.

»Kao što će Škotska glasovati odvojeno u škotskom parlamentu o svojim porezima i potrošnji, tako će i Engelska, Wales te Sjeverna Irska moći glasovati o tim pitanjima. Sve se to mora provesti u tandemu sa Škotskom i u isto vrijeme«, najavio je. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni