Škotske vjetroelektrane proizvode dovoljno struje za sva kućanstva

Škotske vjetroelektrane proizvode dovoljno struje za sva kućanstva

Škotski premijer ima plan da se podigne udio obnovljivih izvora energije, kako bi se osiguralo da 100 posto škotskih energetskih potreba bude pokriveno do 2025. godine, a višak bi se izvozio, prvenstveno u Englesku

Škotska ide naprijed s razvojem zelene energije, a škotski premjer Alex Salmond tvrdi kako obnovljivi izvori energije do 2025. godine mogu dati svu električnu energiju, koja je Škotskoj potrebna. Prošloga mjeseca se pokazalo kako su Salmondova nastojanja za uspostavljanjem vjetroelektrana urodila plodom. Vjetroelektrane su proizvele 26 posto energije više od ukupnih potreba škotskih kućanstava za strujom (126 %).

Prema podacima Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), procjenjuje se kako vjetroturbine proizvedu 982 842 MWh električne energije tijekom listopada 2014. godine. To je, procjenjuje se, dovoljno za zadovoljavanje potreba 3 045 000 britanskih domova ili 126 posto kućanstava u Škotskoj.

Naravno, nije baš sve tako jednostavno. Energija vjetra je nestalna, čak i na vjetrovitim ravnicama Highlanda i ne može biti proizvedena na zahtjev kao što je to slučaj kod električne energije dobivene iz plina, tako da se valja osloniti i na druge oblike proizvodnje električne energije, koje će popuniti praznine. Ona može proizvesti i previše električne energije i u tom slučaju vjetroelektrane se moraju isključiti, kako bi se sačuvala mreža u situacijama kada je posebno vjetrovito.

Ako su solarna postrojenja previše usitnjena, s krovova pridonose između 30 do 40 posto potrebne električne energije za kućanstva koja imaju instalirana takva postrojenja, čak i tijekom hladnog listopada.

Škotska je prvak po pitanju obnovljivih izvora energije u Velikoj Britaniji, a do 40 posto svoje energije dobiva iz obnovljivih izvora. Škotski premijer ima plan da se podigne udio obnovljivih izvora energije, kako bi se osiguralo da 100 posto škotskih energetskih potreba bude pokriveno do 2025. godine, a višak bi se izvozio, prvenstveno u Englesku.

(zg-magazin/izvor: www.gizmag.com)