Škoro o “financijskim vratolomijama” Grada s koncesionarom za pročišćavanje otpadnih voda

Škoro o “financijskim vratolomijama” Grada s koncesionarom za pročišćavanje otpadnih voda

Kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Miroslav Škoro danas je na Žitnjaku govorio o sustavu pročišćavanja otpadnih voda u Zagrebu, gdje se, kako je istaknuo, događaju »nevjerojatne financijske vratolomije« po ugovoru koji je Grad Zagreb 2020. sklopio s koncesionarom za pročišćavanje otpadnih voda.

»Tu su važne dvije tvrtke, Zagrebačke otpadne vode d.o.o. i Zagrebačke otpadne vode upravljanje i pogon d.o.o. koje posluju s Holdingom d.o.o. U 2004. godini, Grad Zagreb je ZOV-u d.o.o., temeljem Ugovora, platio nešto više od 237 milijuna kuna. Međutim, oni su osnovali tvrtku kćer koja je fakturirala ZOV-u oko 39 milijuna kuna, od čega su za rad pročistača potrošili 7 milijuna kuna«, naveo je Škoro.

Tvrdi da od ukupnog iznosa koji Grad Zagreb uplaćuje ZOV-u, ta tvrtka svojoj tvrtki kćeri prebacuje otprilike 16 %. »U konačnici, od onoga što Grad Zagreb uplati samo 18 % dođe do pročistača, a potom se, od toga iznosa samo pola se mjesečno troši na održavanje«, rekao je Škoro.

Istaknuo je da će Grad u ugovornom razdoblju platiti koncesionaru 11 milijardi kuna, od toga će ZOV svojoj tvrtki kćeri prebaciti oko 2 milijarde kuna, a za trošak održavanja će biti potrošeno milijardu kuna.

»Sve drugo je bruto prihod prije oporezivanja. Ako to nije fascinantna i sumnjiva financijska vratolomija, što je onda?«, pita se Škoro. Naglasio je kako se radi o sličnoj i već viđenoj priči s ugovorima za izgradnju žičare ili produžetka Branimirove.

»To što se događa ne mogu zaustaviti Tomislav Tomašević, Davor Filipović ili Jelena Pavičić Vukičević. To možemo samo mi i to snažnom revizijom tog ugovora, ali i svih drugih ugovora u Gradu Zagrebu«, zaključio je Miroslav Škoro. (ZG-magazin / Foto: Mirko Janković)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni