Školske torbe osnovaca su dvostruko teže nego što preporuča SZO

Školske torbe osnovaca su dvostruko teže nego što preporuča SZO

Početno istraživanje koje su napravili stručnjaci Kineziološkog fakulteta pokazalo je zabrinjavajući podatak: dijete u petom razredu osnovne škole nosi torbu težine 7,21 kilogram pa ona kod djeteta teškog 34 kilograma iznosi oko 21 posto njegove mase. SZO je pak dao smjernice prema kojima školska torba ne bi smjela biti teža od 10 do 15 posto mase djeteta. Preteške torbe mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema s kralježnicom i lokomotornim sustavom koji dijete mogu pratiti cijeli život

 Valentina Vukoje

Kineziologija u širem smislu predstavlja znanost o pokretu. Svoje mjesto u Hrvatskoj zauzela je 1967. godine, kada je Zavod za istraživanja u fizičkoj kulturi preimenovan u Institut za kineziologiju. Te je godine Visoka škola za fizičku kulturu u Zagrebu primljena u sastav Sveučilišta u Zagrebu. Visoka škola za fizičku kulturu kasnije je promijenila naziv u Fakultet za fizičku kulturu, a od 2001. godine nosi današnji naziv Kineziološki fakultet (KIF). Na tom fakultetu svake godine izlaze novi naraštaji magistra kineziologije, koji stječu kvalifikaciju za rad u školama u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, u sportu, sportskoj rekreaciji, kineziterapiji i sportskom menadžmentu.

Ipak, najvažniji dio za razvoj kineziologije, ali i sporta u Hrvatskoj je znanstveno-istraživački rad. Rezultati istraživačkog rada vrlo su važni za planiranje i programiranje rada u sportu, edukaciji, rekreaciji i kineziterapiji. Jasno je kako iza uspjeha naših sportaša stoje educirani treneri, ali i stručnjaci sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta, koji svojim radom doprinose novim spoznajama o ljudskom gibanju, tjelesnoj aktivnosti, treninzima, sportskim tehnikama. Važno mjesto u kineziologiji ima i biomehanika. Riječ je o znanstvenoj disciplini, koja se bavi analizom pokreta i mehanizmom gibanja, a koristi se saznanjima iz različitih disciplina funkcionalne anatomije, fiziologije, kirurgije, sportskog treninga, sportske tehnike, kibernetike, informatike, robotike i inženjerstva.

Biomehanika pomaže u prevenciji ozljeda kod sportaša

Tehnologija samog treninga je na visokim razinama. Većina sportaša je dobro utrenirana, no još uvijek postoje dijelovi treninga koji nisu dobro istraženi. Tako biomehanika daje one sitne informacije, koje su važne za sportski rezultat kao i za zdravlje sportaša.

mario-kasovic
dr. sc. Mario Kasović, doc.

»Većina domaćih trenera nažalost nije svjestna važnosti biomehaničkih istraživanja za sport. Jedan od pokazatelja biomehaničke efikasnosti u sportu je eksplozivna snaga. Ona daje prednost sportašu u odnosu na protivnika. Mjeri se u njutnima i na temelju izmjerene sile mi možemo dijagnosticirati u kakvom je stanju sportaš. Možemo vidjeti je li njegova razina eksplozivne snage dobra, loša ili vrhunska. Također možemo predvidjeti njegovu efikasnost, ali i mogućnost ozljeđivanja. Ako tehnika doskoka nije dobra, ako je ta amortizacija loša, onda je sila pri doskoku iznimno velika. Pri kontaktu s podom, kod doskoka, najčešće se događaju ozljede«, objašnjava docent sa zagrebačkog KIF-a dr. Sc. Mario Kasović. Njegova područja rada na fakultetu su biomehanika sporta, klinička biomehanika i primijenjena biomehanika.

On navodi kako u Hrvatskoj nema puno biomehaničkih laboratorija. Jedan od takvih laboratorija je i u onaj u kojem radi na KIF-u. Kasović surađuje s nekim klubovima u Hrvatskoj, no navodi kako bi suradnja s klubovima i trenerima mogla biti i puno veća. »U razvijenim europskim zemljama biomahaničkih laboratorija ima puno više. Veliki klubovi koriste znanja iz područja biomehanike. Čini mi se da kod nas još uvijek treneri ne vide važnost biomehanike za sport«, napominje.

Analizom hoda do bitnih informacija o tijelu

Na KIF-u docent Kasović je provodio analize hoda kod djece s cerebralnom paralizom i kod stradalnika koji nose proteze.

»Analiza hoda daje ekspertne informacije liječnicima važne pri odabiru, praćenju i kontroli rehabilitacije osoba s neurološkim problemima. Kod stradalnika i žrtava nagaznih eksplozivnih sredstava pimjenjivali smo analizu hoda u odabiru i prilagodbi različitih proteza biomehaničkim i funkcionalno-motoričkim karakteristikama i sposobnostima pojedine osobe. Cilj biomehaničke dijagnostike bio je prilagoditi protezu na način da je obrazac hoda ozlijeđene osobe što sličniji obrascu zdrave osobe. Na taj način optimalno smo raspodijelili opterećenja na lokomotorni sustav te umanjili rizik pojave ozljeda u lumbalnom dijelu kralježnice i kukovima, čestih kod osoba sa ovim problemima«, objašnjava.

kif-adidas-analiza
Adidasova analiza hoda

Docent Kasović je s još nekim kolegama s KIF-a sudjelovao u istraživanju promjene biomehanike hoda kod trudnica u različitim fazama trudnoće. Osim naših stručnjaka s KIF-a istraživanje su proveli profesori sa Sveučilišta Masaryk iz Češke.

»Istraživanje je pokazalo da različita stanja tijekom trudnoće, donose različita opterećenja lokomotornog sustava. Žene se često tijekom trudnoće žale na bolove u leđima i kukovima. Cilj istraživanja je bio utvrditi koji su uzroci zbog kojih dolazi do opterećenja i bolova u nekim dijelovima tijela. Napravili smo testiranje na velikom broju trudnica. One su hodale na pokretnoj traci, a mi smo mjerili kinematiku i kinetiku. Mjerili smo raspored pritiska između podloge i stopala. Testirali smo i njihovu obuću i pronašli smo način kako da trudnice smanje opterećenja, bolove u lumbalnom dijelu, kukovima, bokovima, koljenima. Dizajnirali smo posebne uloške koje su one nosile, a ti su im ulošci omogućili puno lakše i bezbolnije kretanje«.

Utjecaj teške školske torbe na kralježnicu i lokomotorni sustav

Profesor Kasović je uključen i u jedan veliki međunarodni projekt, koji istražuje biomehanički problem kod djece. Riječ je o nedovoljnoj tjelesnoj aktivnosti djece, uslijed čega je lokomocija djece opterećena masom školskih torbi, koje postaju sve teže.

»Pred nama je sada istraživanje opterećenosti djece masom torbe. Jedno početno istraživanje koje smo napravili, pokazalo je da dijete u petom razredu osnovne škole nosi torbu težine 7,21 kilogram. U tu masu nije bila uključena oprema za tjelesni odgoj, tenisice, trenirka. Dijete je imalo oko 34 kilograma. Računica je pokazala da je težina torbe oko 21 posto mase djeteta, što je jako puno. Svjetska zdravstvena organizacija dala je smjernice da ta torba ne bi smjela biti teža od 10 do 15 posto mase djeteta«, pojašnjava Kasović.

Dodaje kako je veliki problem sve manja fizička aktivnost djece, koja su opterećena teškim torbama i to može uzrokovati niz zdravstvenih problema s kralježnicom i lokomotornim sustavom koji dijete mogu pratiti cijeli život. On navodi kako je ovo istraživanje jako važno za Hrvatsku jer se do sada ova problematika nije sustavno proučavala.

Sve više starijih osoba uključeno u tjelesnu aktivnost

Jedan od kolegija koji predaje docent Kasović je gerontokineziologija. Ponosan je na činjenicu kako je zagrebački KIF među prvima u Europi oformio taj izborni predmet. Na kolegiju studenti uče o vježbanju kod starijih osoba, o programima i efektima koje tjelesna aktivnost može imati kod starijih osoba. Naš sugovornik ističe kako se posljednjih pet godina sve više starijih osoba bavi različitim oblicima tjelesne aktivnosti, no taj postotak je puno manji u odnosu na naše susjedne zemlje kao što je Slovenija ili Austrija.

Analiza hoda
Analiza hoda

»Mislim da možemo to povezati s ekonomskom situacijom i činjenicom kako si starije osobe ne mogu priuštiti neke programe tjelovježbe«, smatra naš sugovornik.

Ekonomska kriza utjecala je na smanjenje sredstava za sport i klubove u Hrvatskoj. Za razliku od razvijenih europskih zemalja ili SAD-a, koje su najveći proizvođač sportske opreme u svijetu, Hrvatska nema razvijenu sportsku industriju.

»SAD i njihova sportska industrija, naročito Nike, koristi biomehanička znanja. To je vidljivo u njihovim proizvodima. Hrvatska nema sportsku industriju koja bi koristila naša znanja«, zaključuje Kasović. No stručnjaci s KIF-a ne gledaju na svoj rad samo kroz materijalnu korist. Ne čudi stoga što su prvi u svijetu 1999. godine pokrenuli besplatne satove primijenjenog aerobika za djecu s Downovim sindromom.

—–––

*Objava članka je sufinacirana sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni