Školarci kroz kreativnost ukazali na ozbiljnost i štetnost ovisnosti

Školarci kroz kreativnost ukazali na ozbiljnost i štetnost ovisnosti

Nagradni natječaj „Škola bez ovisnosti – grad bez ovisnosti“

S ciljem prevencije, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i Gradskim uredom za obrazovanje Grada Zagreba, već 20. godinu zaredom organizirala je nagradni natječaj „Škola bez ovisnosti – grad bez ovisnosti“.

 U natječaju su sudjelovali svi učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola, kao i učenici sva četiri razreda srednjih škola Grada Zagreba. Natječaj je bio otvoren tijekom Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca.

Svjesni da ovisnička ponašanja mladih uključuju različite vrste ovisnosti, a ne samo ovisnosti o drogama, natječaj je ove godine promijenio službeni naziv iz „Škola bez droge – grad bez droge“ u „Škola bez ovisnosti – grad bez ovisnosti“. Realiziraju ga Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i Gradskim uredom za obrazovanje.

Učenici 7. i 8. razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola natjecali su se u izradi najboljeg slogana i plakata, a u procesu glasovanja za najbolja kreativna rješenja sudjelovalo je preko osam tisuća osoba. Za slogane srednjih škola glasovale su 3622 osobe, a osnovnih škola njih 931. Kreativna rješenja u vidu plakata birale su 1762 osobe za srednje i 1964 osobe za osnovne škole.

Ravnatelj NZJZ-a dr. Zvonimir Šostar rekao je kako je iznimno sretan što se i ove godine, u posebnim uvjetima, održao natječaj koji je k tome obilježio i dva desetljeća postojanja. „Iako nam epidemiološka situacija nije dozvolila tradicionalna druženja, vrlo sam sretan i ponosan na sve sudionike našeg natječaja. Iz godine u godinu podaci o broju ovisnika u Hrvatskoj rastu i mladi se nalaze pred novim izazovima. Ovakvim natječajima želimo ih potaknuti na razmišljanje te na zanimljiv način ukazati na štetnost i ozbiljnost ovisnosti“, rekao je dr. Šostar.

U kategoriji najbolji slogani osnovnih škola nagrađeni su: Kaira Matijana Špoljar (OŠ I. Cankara), Vid Paić Čubelić (OŠ M. Držića) i David Šeslek (OŠ M. Držića), dok su u kategoriji najbolji slogani za srednje škole nagrađeni Lara Brkić (IX. gimnazija), Josip Horvat (IV. gimnazija) i Laura Pavlinek (IX. gimnazija).

Najbolje plakate u osnovnim školama kreirali su razred 8. A (OŠ Ivana Mažuranića), 7. B (OŠ Cvjetno Naselje) te 7. A (OŠ Ivana Cankara), a za plakate za srednje škole nagrađeni su 1. C (Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju), 4. B (Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju) i 4. AK (Trgovačka). (pr)