Škola pčelarstva za invalide

Škola pčelarstva za invalide

Na Sveučilišnom kampusu Borongaj u utorak 3. studenog započinje Škola pčelarstva – Konvencionalno i ekološko pčelarstvo za osobe s invaliditetom. Učit će se o proizvodnji meda, propolissa, pčelinjeg otrova…

Na Sveučilišnom kampusu Borongaj Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM), Pčelarska udruga „Propolis“ te Udruga pčelara neposrednih proizvođača „Pčelinjak“ i pčelarska udruga „Ulište“ u utorak 3. studenog u 17 sati započinju s pčelarskom Školom za 2015/2016.godinu – Konvencionalno i ekološko pčelarstvo. Suradnju na projektu pružili su i Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet, odnosno Prometni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o integriranoj edukaciji osoba s invaliditetom koje su dio polaznika škole prilagođene i njima.

Kao oblik cjeloživotnog obrazovanja za zanimanje pčelar odnosno, pčelarica kroz Školu će se nuditi mogućnost i osobama s invaliditetom da sudjeluju u ostvarivanju novih smjernica rada i zapošljavanja. Teoretski dio nastave tijekom zimskih mjeseci održavat će se utorkom po četiri školska sata dok bi se praktični dio nastave, prema najavama organizatora, održavao subotom na pčelinjaku Sveučilišnog kampusa Borongaj i to u proljeće 2016 godine. Tada će se, naime, pčelinje zajednice moći otvarati i pregledavati.

Nastava iz pčelarstva provodila bi se prema verificiranom programu kojem je suglasnost dalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a provodi ga Srednja škola Bedekovčina, dok će edukaciju obavljati ugledni stručnjaci s područja pčelarstva koje predvodi prof. dr. Nikola Kezić, dr. sc. Maja Dražić i drugi stručnjaci s Agronomskog fakulteta. Praktični dio nastave za osobe s invaliditetom ali i ostale polaznike Škole provodio bi se uz asistenciju članice UPIM-a , mr. sc. Jadranke Luketa Marković, dugogodišnje pčelarice koja se i osobno kreće pomoću invalidskih kolica.

Prema riječima prof. dr. Nikole Kezića, Škola je namijenjena svima koji bi se željeli baviti pčelarstvom, trajat će godinu dana, a cijena edukacije iznosi oko 2.500 kuna, što će se moći plaćati i obročno. Polaznici će osim proizvodnje meda učiti i kako proizvoditi propolis, pčelinji otrov, pelud … PŠčelarstvom se ljudi mogu baviti od stavke hobija do profesije, kažu u UPIM-u ističući kako je Škola otvorena studentima i nastavnicima suradnih fakulteta u Kampusu.

S. Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni