Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić kao platforma za edukaciju prosvjetnih djelatnika

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić kao platforma za edukaciju prosvjetnih djelatnika

„Ovo je izvrsna i rijetka platforma za edukaciju nastavnika, učitelja, profesora, odgajatelja kako bi oni bili spremniji i motiviraniji da obrazuju druge, odnosno da šire medijsku kulturu“, rekla je za ZG-magazin Rada Šešić naglasivši da je Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić jedinstvena ne samo u Hrvatskoj i regiji, nego i u Europi

Ivana Vranješ

U organizaciji Hrvatskog filmskog saveza u Varaždinu je od 18. do 28. kolovoza održana 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić.

Tijekom deset dana istaknuti filmolozi, filmski kritičari i redatelji održali su predavanja i radionice o filmu za prosvjetne djelatnike te studente, udruge, klubove i samostalne autore. Osim što su stekli znanje o filmu, polaznici su na praktičnim radionicama mogli napraviti svoje filmove.

Kroz radionicu Prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca polaznici su naučili kako razmišljati o stvaranju kreativnih dokumentaraca neovisno o njihovoj dužini. Radionicu već nekoliko godina vodi scenaristica, redateljica i filmska kritičarka Rada Šešić koja živi i radi u Nizozemskoj.

Kao dugogodišnja voditeljica radionice i seminarska predavačica Šešić je ocijenila kako je Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić jedinstvena ne samo u Hrvatskoj i regiji, nego i u Europi.

„Ovo je izvrsna i rijetka platforma za edukaciju nastavnika, učitelja, profesora, odgajatelja kako bi oni bili spremniji i motiviraniji da obrazuju druge, odnosno da šire medijsku kulturu“, rekla je za ZG-magazin Šešić.

Dodala je da ljudi nakon završetka fakulteta nemaju dovoljno vremena niti prilike gledati primjerice nizozemski film, pratiti švedsku animaciju te zanimati se za posebne forme unutar dokumentarnog filma. No zahvaljujući Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić na zanimljiv način, kroz gledanje filmova, filmske analize i predavanja širi se video krug unutar medijske kulture.

Podcjenjujemo vizualni jezik

Šešić je naglasila kako se ne radi o educiranju novih filmaša nego o širenju filmske kulture koja je dio opće kulture.

„Mi podcjenjujemo vizualni jezik. Mislimo da svi znamo čitati vizualni jezik, a ne znamo. Okruženi smo vizualnim produktima, to su reklame, okruženi smo propagandom, ekonomskim guranjem određenih proizvoda. Kao konzumenti nasjedamo na manipulaciju vizualnim jezikom, gdje ne razmišljamo koliko smo podložni takvoj manipulaciji“, rekla je Šešić.

Prema njezinim riječima svako proučavanje i razumijevanje vizualnog jezika pomaže nam da osvijestimo način na koji bi trebali taj jezik čitati. Stoga medijska škola pomaže u opismenjavanju u vizualnom jeziku i jeziku vizualne kulture.

„Na fakultetu u Indiji sam predavala film te sam vidjela da u toj zemlji imaju predavanja koja se tiču iščitavanja vizualnog jezika koji se odnosi na političke i ekonomske propagandne poruke. Koliko je naš narod podložan i spreman vjerovati svemu tome vidljivo je kad se pogleda koji se produkti prodaju i na koji se način reagira na vrlo jeftinu propagandu“, smatra Šešić.

Osvrnula se i na radionicu Prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca.

„Mislim da je to jako zanimljiva i poticajna radionica za sve one koji se tek žele početi baviti dokumentarnim filmom i one koji rade neke nove projekte. Ove godine bio je zanimljiv projekt Višnje Skorin koja već duže vrijeme radi na dokumentarnom filmu. Na ovoj radionici polaznici imaju priliku vidjeti što je potrebno određenom projektu. Radionica ima jednu fleksibilnost, jednu mogućnost da prati stupanj znanja, stupanj potreba polaznika. Mislim da su prethodne radionice dale dobre rezultate. Neki polaznici su nastavili raditi film, neki su se upisali na filmsku akademiju, jednostavno – na ovoj su radionici pronašli novo zanimanje“, istaknula je Šešić.