Skokovi u vodu: Olimpijski sport za koji nedostaje bazena

Skokovi u vodu: Olimpijski sport za koji nedostaje bazena

“Trenutačno smo najbolji klub za skokove u vodu u Hrvatskoj, a posljednje smo tri godine bili najbolji od svih zagrebačkih klubova. Pokriveni smo u svim dobnim skupinama i u svakoj kategoriji imamo osvajače medalja na prvenstvima Hrvatske“, ponosan je predsjednik Kluba za skokove u vodu Tino Kera

Tekst: Valentina Vukoje

Foto: Slawomir Piasecki

Posljednjih nekoliko godina gotovo sve medalje u različitim dobnim kategorijama na državnim prvenstvima skokova u vodu uzimaju mladi skakači i skakačice iz Kluba za skokove u vodu Trešnjevka. Naporni treninzi, predan rad i zalaganje, izučene trenerice i visoko postavljeni ciljevi, glavni su razlog zbog kojeg mladi sportaši i sportašice iz ovog zagrebačkog kluba posljednjih godina osvajaju brojne medalje, a bilježe i odlične rezultate na nastupima za reprezentaciju Hrvatske.

Mlađi junior Hrvoje Brezovac priznaje kako ga rodbina i prijatelji na ljetovanju često nagovaraju da demonstrira skokove u more, a to mu ne predstavlja nikakav problem s obzirom da su skokovi u vodu njegova ljubav. Mladi sportaši iz KSV Trešnjevka imaju samo jednu želju, a to je nastup na Olimpijskim igrama.

„Trenutačno smo najbolji klub za skokove u vodu u Hrvatskoj, a posljednje smo tri godine bili najbolji od svih zagrebačkih klubova. Pokriveni smo u svim dobnim skupinama i u svakoj kategoriji imamo osvajače medalja na prvenstvima Hrvatske“, ponosan je Tino Kera. On posljednjih godinu i pol dana obnaša funkciju predsjednika Kluba za skokove u vodu Trešnjevka, a u ovom klubu u kategoriji limača trenira i njegov sin Petar. Nastavak dosadašnjeg rada, posebno s mlađim kategorijama, Kera vidi kao glavni zadatak vodstva kluba i trenerica. Upravo su trenerice među najzaslužnijima za dobre rezultate mladih skakača, siguran je predsjednik Kera. Uz ovaj je klub od njegovih početaka i mlada trenerica Petra Balog, koja je ujedno i trenerica hrvatske kadetsko-juniorske reprezentacije te trenerica u Klubu za skokove u vodu Nemo. Balog se prije aktivno bavila ovim sportom. Ona je ovaj sport započela trenirati 1996. godine, kada on još nije bio toliko popularan u Hrvatskoj, a mnogi za njega tih 90-ih godina nisu niti čuli.

„Aktivno sam se bavila ovim sportom do svoje 24-te godine. Kao dijete sam trenirala sportsku gimnastiku, a onda sam na nagovor Ane Kere krenula u ovaj sport. Nas je u početku bilo jako malo. Negdje 5, 6 skakačica je bilo, a većina se djevojaka skokovima u vodu bavila rekreativno. Sjećam se da su počeci bili teški, jer je ovaj sport tada bio slabo zastupljen. Moja je generacija bila generacija pokusnih kunića“, priznaje Balog. Tih su godina s trenericom Kerom radili strani treneri iz Rusije, Mađarske i Ukrajine. Sve je to doprinijelo edukaciji i popularizaciji ovog sporta u Zagrebu i Hrvatskoj.

Trenerica – inženjerka zračnog prometa

Trenerica Balog i reprezentativci
Trenerica Balog i reprezentativci

Balog je završila program za obuku trenera Hrvatske olimpijske akademije. Ona je po struci inženjerka zračnog prometa, no priznaje kako za sada ne planira raditi u svojoj struci. „U početku sam imala želju, no kako su djeca u klubu počela postizati sve bolje rezultate odlučila sam ostati u sportu i posvetiti se radu s njima. Struka je ostala u rezervi“, iskrena je Balog.

Klub za skokove u vodu Trešnjevka osnovan je 1996. godine kao sekcija Zagrebačkog plivačkog kluba, a 1999. godine oformilo se Sportsko vojno društvo Petar Zrinski u čiji je sastav ušao i ovaj klub. Tu se polako rodila ideja da se klub osamostali i preuzme ime kvarta u kojem djeluje. Tako je nastao Klub za skokove u vodu Trešnjevka. U klubu danas rade četiri trenerice, a osim Balog za vođenje skakača i skakačica zadužene su Ana Kera, Nataša Kolić, Marina Novosel i Mariana Šuvar. Najveća konkurencija zagrebačkom klubu je Klub za skokove u vodu Zadar. „Mi se s njima uvijek borimo, a osim njih velika nam je konkurencija Klub za skokove u vodu Medveščak“, priznaje trenerica Balog.

Idealan sport za djecu

„Dobna granica za bavljenje ovim sportom ovisi o samom djetetu. Važno je da dijete znade plivati i da ne plače za mamom“, šale se naši sugovornici. Treninzi za najmlađe skakače u vodu su tri puta tjedno utorkom, četvrtkom i subotom na Zimskom plivalištu Mladost kod Doma sportova tijekom zimskog perioda. Početkom lipnja treninzi se premještaju na bazen na zagrebačkoj Šalati. „Imamo dva treninga u vodi, a jedan je takozvani suhi trening koji se odrađuje u dvorani i na trampolinu. Djeca koja počnu trenirati ovaj sport prvo skaču s plivačkog blokića, koji je visok oko 50 centimetra. Nakon toga se prelazi na dasku visine jedan metar. Sve ovisi o djetetu, neka djeca se boje i dugo im treba da pređu na veću visinu, a neka nas djeca već na prvom treningu traže da skaču s većih visina“, pojašnjava Balog.

Predsjednik Kera kaže kako je ovo idealan sport za razvoj djece jer ona ne razumiju momčadske sportove. „Djeca su po meni zakinuta ako ih se u dobi od 6, 7 godina dade u neki momčadski sport. Mislim da su za djecu i njihov razvoj puno bolji individualni sportovi, a ovaj je sport idealan za djecu“, smatra Kera. „Skokovi obuhvaćaju elemente gimnastike, plivanja i oni su važni za razvoj motorike kod djece“, sigurna je trenerica Balog. Svake godine je sve veći interes djece za bavljenje ovim sportom. Trenerica Balog nam kaže kako je nažalost prošle godine morala odbiti neku djecu jer su grupe već bile popunjene. Osim ovog kluba, u Zagrebu postoji još pet klubova za skokove u vodu.

Nedostatak bazena

trening-na-trampolinuOvaj sport se uglavnom može pratiti na stranim televizijskim postajama, a naši ga gledatelji uglavnom imaju priliku pratiti tijekom Olimpijskih igara. Upravo je prijenos natjecanja u ovom sportu s Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine potaknuo veliki broj djece da se odluče baviti ovim sportom, uvjeravaju nas naši sugovornici. Osim djece za ovaj se sport interesira i sve više odraslih, a trenerica iz KSV Trešnjevka Mariana Šuvar vodi i jednu grupu odraslih rekreativaca, koji vježbaju subotom od 18 do 19 sati.

Jedini problem s kojim se bore zagrebački klubovi je nedostatak bazena. „Na ovom bazenu treniraju svi zagrebački klubovi, skakaonica nije velika, a mi kao klub imamo sreće jer smo zbog svojih odličnih rezultata dobili i najviše termina za treninge. No, neki klubovi moraju dijeliti termine. Samo možete zamisliti kako izgledaju njihovi treninzi. Osim toga nedostaje nam i adekvatna dvorana za suhi dio treninga. Tako da smo prisiljeni trenirati u jednom od paviljona Zagrebačkog velesajma“, pojašnjava Balog.

Različite discipline

Na natjecanjima skokova u vodu je uvijek pet sudaca, osim kod sinkroniziranih skokova kada dvoje natjecatelja ocjenjuje devet sudaca. „Kod sinkroniziranih skokova četiri suca posebno ocjenjuju dva skakača, a pet sudaca ocjenjuje zajedničku izvedbu“, pojašnjava Balog. Na europskim i svjetskim prvenstvima skakači se natječu u disciplinama daske 1 metar, daske 3 metra, tornja 5, 7 i 10 metara, a na Olimpijskim igrama skakači se natječu na dasci 3 metra i na tornju. Skakači unaprijed moraju prijaviti vrstu skoka koji će izvesti, a svaki skok ima unaprijed određen faktor težine. Taj se faktor određuje na osnovu težine i broja elemenata koji se izvode. Za svaku fazu skoka sudac ima na raspolaganju po tri boda za odraz, let, ulazak u vodu te još jedan dodatni bod za ukupni dojam i korekciju. Na kraju se taj zbroj množi s faktorom težine skoka. Rezultati za sve skokove se zbrajaju, a pobjednik je onaj skakač koji ima najveći konačni zbroj.

U srpnju je pred mladim hrvatskim skakačima i skakačicama Prvenstvo Europe za juniore u talijanskom Bergamu, a u rujnu ih očekuje Svjetsko prvenstvo za juniore u ruskoj Penzi. Prošla je godina bila iznimno uspješna za hrvatske reprezentativce. „Svih pet članova juniorske reprezentacije je uspjelo izboriti ulazak u čak šest finala. To je do sada najbolji rezultat u povijesti ovog sporta u Hrvatskoj. Dio te reprezentacije bili su Hrvoje Brezovac, Maja Borić, Juraj Melša, Lorena Tomiek i Marcela Marić“, ponosna je trenerica Balog.

San: Odlazak na Olimpijske igre

Mi smo naš razgovor nastavili s reprezentativkom Majom Borić. Ona ima 17 godina, a ovim se sportom bavi već 11 godina. Njezina se sestra počela baviti skokovima u vodu, tako da je ona krenula sestrinim stopama. „Sada se natječem u kategoriji juniorki. Najbolje rezultate sam ostvarila na Europskom prvenstvu za juniore u Poljskoj gdje sam bila 10-ta u disciplini daska 1 metar i osvojila sam 7. mjesto u disciplini sinkronizirani skok zajedno s Marcelom Marić. U Beogradu sam na Europskom prvenstvu 2011. godine osvojila 11. mjesto u disciplini daska 1 metar i 7. mjesto u disciplini sinkronizirani skok“, ponosna je Borić. Mlada sportašica je odlična učenica drugog razreda Sportske gimnazije, a kaže kako joj režim ispitivanja i ispita u ovoj gimnaziji odgovara zbog sportskih obveza koje ima.

Hrvoje-Brezovac-i-Maja-Boric

S njom u klubu trenira i 14-godišnji Hrvoje Brezovac, koji se natječe u kategoriji mlađih juniora. On je na prošlom Europskom prvenstvu za juniore u Poljskoj zauzeo 10. mjesto u disciplini daske 3 metra. To je bio njegov prvi nastup na europskom prvenstvu. „Mi smo svi prijatelji u klubu i reprezentaciji i jako se dobro poznamo. U mojoj kategoriji ja sam jedini predstavnik u klubu“, kaže Brezovac. Treninzi i natjecanja za njega nisu nikakav problem. „Prvih sat vremena provodimo zagrijavajući se, to je suhi dio treninga. Nakon toga odlazimo u vodu i sljedećih dva sata slijede skokovi“, pojašnjava mladi skakač. On nam priznaje kako ga rodbina i prijatelji na ljetovanju često nagovaraju da demonstrira skokove u more, a to mu ne predstavlja nikakav problem s obzirom da su skokovi u vodu njegova ljubav. Mladi sportaši iz KSV Trešnjevka imaju samo jednu želju, a to je nastup na Olimpijskim igrama.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni