Skijaški spektakl u srcu Zagreba

Skijaški spektakl u srcu Zagreba

Nakon što završi „Snježna kraljica“, od 5. do 15. siječnja na skijaškoj stazi u Bakačevoj mali će Zagrepčani moći učiti skijati, u okviru kampanje Međunarodne skijaške federacije – FIS „Bring Children to the Snow“

U samom centru grada sinoć je osvanula skijaška staza dugačka 168 metara i široka 11 metara. Po toj će se stazi u srijedu, 4. siječnja spustiti velika skijaška imena: Marc Girardelli, Tomba, Marcel Hirscher, Anemarie Moser-Pröll, Petra Kronberger, Pernilla Wiberg, Tina Maze, Renate Götschl, Michaela Dorfmeister, Nicole Hosp, naši Janica i Ivica Kostelić, kao i mnogi drugi.

Osim tradicionalnog skijaškog kupa „Snježna kraljica“ („Snow Queen Trophy“) koji se održava na Sljemenu od 3. do 5. siječnja, građani Zagreba ove će godine moći osjetiti dašak sljemenskog skijaškog spektakla i u centru grada.

Snježna staza u centru Zagreba proteže se od Katedrale niz Bakačevu ulicu do Manduševca. Premda je trenutno prilično tiho i mirno u Bakačevoj, tek poneki prolaznici slikaju snježnu stazu, protekla noć na ovom je mjestu bila vrlo užurbana. Radilo se punom parom i kamionima dovozilo snijeg iz Gornje Bistre. Oko tisuću kubika snijega dovezeno je u 40-ak kamiona. Sve mora biti spremno do 19.45 sati kad počinje utrka.

Snijega i igara

U javnosti zasad nema točan podatak koliko ovaj događaj košta građane. Gradonačelnik Milan Bandić je u svojoj kratkoj izjavi za medije rekao da nam ove godine Bog pomaže. Konkretniji od gradonačelnika je bio Vedran Pavlek, bivši hrvatski alpski skijaš i danas direktor Hrvatskog skijaškog saveza, koji je izjavio da zbog skijaške utrke u centru Zagreba nisu povećavali proračun utrke ta da on i ove godine iznosi 23 milijuna kuna.

Nakon što završi „Snježna kraljica“, od 5. do 15. siječnja na skijaškoj stazi u Bakačevoj mali će Zagrepčani moći učiti skijati, u okviru kampanje Međunarodne skijaške federacije – FIS „Bring Children to the Snow“, sa završetkom 15. siječnja kada će se na toj stazi i Trgu bana Jelačića obilježiti FIS-ov „World Snow Day“.

50 godina FIS Svjetskog kupa

Ove se godine obilježava 50 godina od prve utrke FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju 5. siječnja 1967. – 5. siječnja 2017. godine, sa središnjom proslavom „Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa“ u srcu grada. Na sam dan održavanja muškog slaloma na Sljemenu navršava se točno 50 godina od održavanja prve utrke FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju, održanog 5. siječnja 1967. godine.

Dobrog raspoloženja i zabave zasigurno neće nedostajati večeras na zagrebačkoj snježnoj stazi. Zimsko-idilčnom ugođaju doprinijet će i lagani snježni pokrivač tanak tek jedan centimetar koji je protekle noći prekrio grad Zagreb. Kako neslužbeno doznajemo, britanski BBC bi trebao prenositi skijaški spust u Bakačevoj. Govoreći o Zagrebu kao poželjnoj turističkoj destinaciji, to bi nam mogla biti vrlo dobra promocija.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni