Škare-Ožbolt: Zakon o obnovi treba regulirati i izgradnju zamjenskih višestambenih zgrada

Škare-Ožbolt: Zakon o obnovi treba regulirati i izgradnju zamjenskih višestambenih zgrada

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba u nedjelju je na konferenciji za novinare ispred zgrade HNK upozorila je na problem vlasnika i suvlasnika višestambenih zgrada u centru grada koje su oštećene u potresu te su predviđene za rušenje.

Spomenula je da je na stotine stanova u takvim zgradama u Donjem i Gornjem gradu, Trnju, Maksimiru i drugim četvrtima.

Naglasila je kako je Zakonom o obnovi regulirana izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća, ali ne i zamjenskih višestambenih zgrada te je dodala da je time povrijeđeno načelo jednakosti građana pred zakonom.

„To znači da sugrađani koji su iseljeni iz zgrada predviđenih za rušenje nemaju načina kako da se vrate u svoje stanove jer je pitanje tko će financirati izgradnju”, izjavila je Škare-Ožbolt. Ustvrdila je da se radi se radi o ozbiljnom problemu.

„To ne može biti prepušteno stihiji, nekakvim investitorima koji bi se slučajno pojavili s kojekakvim manipulacijama i rušenjima vrijednosti njihovih nekretnina”, izjavila je Škare-Ožbolt.

Naglasila je kako je Zakon o obnovi nužno izmijeniti po hitnom postupku kako bi se regulirao status vlasnika i suvlasnika stanova u višestambenim zgradama, kao što je to regulirano u slučaju vlasnika zamjenskih obiteljskih kuća.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni