Škare Ožbolt: U godinu dana je premalo napravljeno na obnovi od potresa

Škare Ožbolt: U godinu dana je premalo napravljeno na obnovi od potresa

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba u nedjelju je na konferenciji za novinare na Zrinjevcu komentirala obnovu Zagreba godinu dana nakon potresa.

Govoreći o radu Gradske uprave i države ocijenila je kako u tom razdoblju nije puno napravljeno na obnovi Zagreba. „Zakon o obnovi dobili smo tek šest mjeseci nakon potresa, Fond za obnovu nakon 10-11 mjeseci, a do sada su održane tek tri sjednice stručnog savjeta”, navela je Škare Ožbolt.

Poručila je kako se očekivalo da će Grad Zagreb napraviti plan cjelovite obnove prema kojem će se točno znati kada i kako se obnavljaju zgrade, kuće u podsljemenskoj zoni, javne zgrade i škole. Očekivala je i bolju suradnju Grada i države te bolju gospodarsku sliku, odnosno pomoć poduzetnicima i obrtnicima čiji su objekti stradali u potresu.

Dodala je da se od toga ništa nije napravilo te je ocijenila da je posljednje izvješće na Gradskoj skupštini bilo “jadno i sramotno”.

„Niti jedna strateška ključna odluka u Gradu se nije donijela vezano za obnovu i budućnost Zagreba“ tvrdi Škare Ožbolt te ističe kako je rezultat toga da je Zagreb praktički u istom stanju u kakvom je bio i na dan potresa.

Najavila je da će, postane li gradonačelnica, formirati Zavod za obnovu grada od potresa, jer smatra da na jednom mjestu moraju biti smješteni svi dijelovi koji su potrebni da bi se započelo s cjelovitom obnovom.

Vesna Škare Ožbolt zalaže se i da banke odobre povoljne takozvane potresne kredite s kamatom od 1 % kako bi se ljudima omogućilo da premoste troškove od 20 % za konstrukcijsku obnovu kuća na koje ih je država obvezala, a nakon toga obnove i cijelu kuću.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni