Sjećate li se Tonyja Lanfranchija?

Sjećate li se Tonyja Lanfranchija?

Na današnji dan, 7. listopada 2004. godine, umro je Tony Lanfranchi, zanimljivo vozačko lice britanske trkaće scene.

Tony Lanfranchi je rođen 25. lipnja 1935. u Engleskoj. Bio je prepoznatljiv i njegovo je ime upisano u povijest britanskih automobilističkih utrka premda nikad nije ostvario značajne međunarodne rezultate. Ipak, mora se priznati da je njegova karijera bila vrlo solidna. Vozio je u manjim kategorijama jednosjeda, a sudjelovao je i u utrkama tzv. turističkih automobila. Lanfranchi je bio instruktor u trkaćoj školi na stazi Brands Hatch. Njegova autorizirana biografija iz 1980. je zabavna i pitka za čitanje, ne samo za ljubitelje automobilizma i automobilističkih utrka.

Lanfranchijevi zapaženi uspjesi tijekom njegove karijere bili su vezani uz sovjetski automobil Moskvič. Moskvič je automobil koji je bio inspiriran Fordom i Opelom. Taj je automobil bio simbol sovjetske srednje klase. Tvornica automobila, koja je osnovana zahvaljujući proizvođačima automobila iz Detroita, na kraju je propala nakon raspada SSSR-a. Proizvodili su i trkaće automobile. U 1960-ima su proizveli bolid Formule 1, nikada isproban na trkaćoj stazi.

Tony Lanfranchi je vozeći serijske Moskviče oduševljavao na utrkama u klasi u britanskom prvenstvu tzv. turističkih automobila. Osvajač je trofeja – Castrol i Britax. Zahvaljujući Lanfranchiju i njegovu uspjehu na trkaćoj stazi, prodaja Moskivča 1969. u Velikoj Britaniji je značajno porasla. Iste godine Moskviči su osvojili i prestižnu nagradu Avon Motor Tour. Bila je to čak četverostruka pobjeda u klasi.

Tony Lanfranchi je izgubio bitku s karcinomom 7. listopada 2004.

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni