Sjećate li se Lastana?

Sjećate li se Lastana?

Odmah sam zamotao dva rariteta i spustio se s tavana kako bih se prisjetio što je sve krio ovaj list kojeg sam i ja, kao mali, uvijek nestrpljivo iščekivao, a zatim ga, skrivajući se od učiteljičinog pogleda, čitao pod nastavom koja je znala biti strašno dosadna

Marko Sladić

Okružen crnim vrećama i kutijama punih svakojakih uspomena još iz polovice 20-og stoljeća, stojim na prašnjavom tavanu jedne stare kuće. U ruci držim dva zaboravljena broja časopisa Modre laste, tj. “reviju za pouku, zabavu i samostalan stvaralački rad učenika osnovnih škola”, kako piše u uvodu. Na naslovnoj stranici jednog časopisa, šaljiva je ilustracija iz bajke Ivane Brlić-Mažuranić, Šuma Striborova. Netko ih je stavio u kut, ispod hrpe knjiga koje više, nažalost, nikome ne služe. U smotuljak sam zamotao dva rariteta i odmah se spustio s tavana kako bih se prisjetio što je sve krio ovaj list kojeg sam i ja, kao mali, uvijek nestrpljivo iščekivao, a zatim ga, skrivajući se od učiteljičinog pogleda, čitao pod nastavom koja je znala biti strašno dosadna.

lastan_dragi_lastanePrvog Lastana, Školska knjiga otisnula je davno, čini mi se kako je to bilo 1954. godine. U moje vrijeme, brojevi  Modre laste izlazili bi dva puta mjesečno tijekom školskog perioda. Cijena, ovog ratnog 7. broja u mojoj ruci iz 1992. godine, bila je 270 HRD. Godišnja pretplata iznosila je 1320 HRD ili 30 DEM za inozemstvo. Koliko iznosi danas, nemam pojma, niti me zanima išta vezano za ovo današnje iskvareno doba, a takve su uglavnom i ostale suvremene tiskovine koje samo ganjaju sponzore i zaradu ne pružajući čitateljima ni trunke originalnosti kao što su to činile nekada. Pretplata se nije mogla naručiti nikako drugačije no putem telefona i to na broj 041/458-511, kućni 229, a rukopisi su se slali poštom na tu i tu adresu. Listanje stranica, nakon toliko godina, stvarno mi je bio poseban doživljaj, a miris starog papira spojenog  najobičnijom klamericom, dodatno me radovao. Gledajući časopis iz profila, čini se prilično tanak, ali kada se počnu listati njegove stranice, začuđujuće je to koliko se samo tema unutra uspjelo posložiti – nekoliko stripova, križaljki, nagradnih igara, rubrika filmova, glazbe, sporta, razne reportaže, pisma čitatelja itd. Meni osobno, najdraži su bili savjeti mladima pod naslovima Rezervirano za djevojčice, Odjeća ne čini čovjeka i Među nama, a iz kojih se moglo razaznati na koji su način, prije 20 godina, klinci razmišljali i što ih je mučilo u ono vrijeme bez mobitela, interneta i ostaloga što nas danas okružuje i otuđuje. Izdvojio sam nekoliko njihovih pitanja. Uživajte :)!

modra_lasta_pitanja

(crckarije.com)