Sjećanje na rock velikana

Sjećanje na rock velikana

Jimi Hendrix je svojim prepoznatljivim gitarističkim izričajem ostavio dubok trag u jazzu, bluesu i drugim modernim glazbenim pravcima. Bio je samouk u gitarističkoj naobrazbi, a note nije znao čitati ni pisati. Zbog toga je bio usredotočen na osluškivanje zvukova koje je proizvodio

Dogodilo se na današnji dan, 27. studenoga:

1678. – U Zagrebu umro Juraj Habdelić, jedan od najboljih pisaca 17. stoljeća, a svakako najpoznatiji što ga je dao tadašnji Zagreb (rođen je u Turopolju, u Starim Čičama 17. travnja 1609. godine).

Gimnaziju je pohađao u Zagrebu, filozofiju u Grazu i teologiju u Trnavi te je službovao kao nastavnik u Rijeci, Varaždinu i Zagrebu gdje je postao rektorom Isusovačkoga kolegija i upraviteljem sjemeništa. U vrijeme njegova rekotoravanja gimnaziju je polazio književnik i povjesničar Pavao Ritter Vitezović koji će na svojevrstan način nastaviti Habdelićev jezikoslovoni rad, ali na drukčijim zasadama od onih što ih je pripisivala isusovačka gimnazija.

Iako bismo Habdelićeva prozna djela teško svrstali u ono što danas poistovjećujemo s pojmom književnosti, u njima ipak ima snage i svježine, osobito u bogatstvu i jedrosti jezika. To su djela moralno-didaktičke problematike, a prvo među njima Zrcalo Marijansko tiskano je u Grazu 1662. godine.

Kršćanski moral je glavna tema Habdelićevih književnih razmišljanja. No kako je čovjek sklon kršenju zahtjevnih kršćanskih normi i lako se odaje grijehu, to je motiv kojim je Habdelić zaokupljen. Njegova pučka moralka Prvi otca našeg Adama greh, knjiga koja sadrži 1200 stranica, a tiskala ju je Kongregacija za propagandu vjere, slika je čovjekova pada i sklonosti grijehu. No u toj je knjizi osobito važna Habdelićeva sposobnost da kroz tu polazišnu temu provuče sve slojeve društva: plemiće, građane i seljake, a ne štedi ni svećenike.

Očitujući se o događajima aktualnim u tadašnjoj Hrvatskoj, uroti Zrinsko-Frankopanskoj ili pobuni Matije Gupca i njegove mužadije, pokazuje se pristašom postojećeg reda. Seljačku bunu smatra nestalnošću priprostega ljuctva, a urotu gizdošću velike gospode.

Juraj_Habdelic_DictionarHabdelić je pisao kajkavskim i pokazao se odličnim znalcem narodnoga govora. Istodobno je bio protivnikom običnih, profanih stvari, u koje ubraja i narodne pjesme, navodeći svog čitaoca na to da se okani sramotneh, nepobožneh i nečisteh popijevaka.

Habdelić svojim djelom Dictionar ili reči slovenske iz godine 1670. zauzima istaknuto, iako laičko, mjesto u povijesti hrvatskog jezikoslovlja. Naime, bez osobita lingvističkoga znanja, a pišući za školske potrebe, sastavio je hrvatsko-latinski rječnik.

Poput Pergošića i Vramca, i on je pod slovenskim podrazumijevao kajkavski govor, a pod hrvatskim govor Hrvata južno od Kupe. Ukupno Habdelićevo djelo ogledalo je kršćanske pobožnosti s brojnim primjerima iz isusovačke i druge nabožne književnosti, ali i panoramska slika ondašnje Hrvatske. Juraj Habdelić umro je 27. studenoga 1678. u Zagrebu.

Ivo Lola Ribar na konju Lisku (Jajce, 1943.)
Ivo Lola Ribar na konju Lisku (Jajce, 1943.)

1943. – Jugoslavenski i hrvatski političar i narodni heroj Ivo Lola Ribar poginuo je 27. studenoga 1943. daleko od rodnog Zagreba, na Glamočkom polju, u dobi od samo 27 godina. Njegova je najveća zasluga da je SKOJ od idejno-pacifističkog pokreta, često vrlo nerealnih zahtjeva, postao glavna antifašistička snaga mladih u Kraljevini Jugoslaviji. Bio je i organizator omladinskih akcija i studentskih štrajkova, pokretač i urednik omladinskih listova i novina Student i Mladost, suradnik partijskih organa (Proleter), pisac letaka, tekstova te i uza sav svoj politički angažman – odličan student. U trenutku kada se spremao u Kairo, kao prvi izvanredni i opunomoćeni predstavnik Vrhovnog štaba i Tita, tj. Jugoslavije, poginuo je na Glamočkom polju od avionske bombe.

1992. – Začetnik suvremene hrvatske naivne umjetnosti, središnja osoba i mentor druge generacije hlebinske slikarske škole, Ivan Generalić, umro je 27. studenoga 1992. u Koprivnici u 78. godini života. Prva poznata Generalićeva slika potječe iz 1930., kada još nije bio navršio 15 godina, a prvi je put izlagao godinu dana kasnije, na trećoj izložbi Udruge umjetnika Zemlja. Osim brojnih izložbi u Hrvatskoj, u inozemstvu je samostalno izlagao u Parizu, Bruxellesu, Baden-Badenu, Baselu, Bratislavi Šangaju, Pekingu Tokiju, Petrogradu, Madridu i drugim metropolama te sudjelovao na bijenalu u Sao Paulu, čime je pokrenuo međunarodnu afirmaciju hrvatske naivne umjetnosti. Generelić je na početku bio poljoprivrednik, a usporedo se bavio i slikarstvom. Poznanstvo s Krstom Hegedušićem rezultiralo je osnivanjem tzv. hlebinske škole, osebujne zajednice seljaka slikara koji su se prvo okupili oko Hegedušića, a poslije Drugoga svjetskog rata oko Ivana Generalića. U poratnom razdoblju Generalić je bio glavni predstavnik hrvatske naive.

Ivan Generalić ,1988. g. (Izvor: Wikipedija)
Ivan Generalić ,1988. g. (Izvor: Wikipedija)

1997.– U Zagrebu umro Branko Ružić, jedan od najvećih hrvatskih kipara 20. stoljeća (rođen: 4. ožujka 1919. u Slavonskome Brodu).

Jednostavne u svojoj monumentalnosti Ružićeve su skulpture doista poistovjećenje umjetnika, iskaza i djela. To je, pak, djelo najlakše bilo gledati i slijediti držeći se Ružićeve sintagme kojom se često sam služio: »Skulpturu, kip i prirodu najbolje vidim kad odem od nje«. Tim je riječima opisao zapravo svoje umjetničko gledište i stvaralačku viziju koja je u duhu autora nastajala u trenutku doživljaja i umjetnikova preoblikovanja stvarnosti, odnosno stvaranja nove – njegove vlastite. Tako je bilo od prve skulpture, Glava oca godine 1956., do posljednjih djela u gotovo svim materijalima – drvu, bronci, gipsu, bakrenome limu, terakoti, kamenu i papiru.

Branko Ružić: "Ljudi"
Branko Ružić: “Ljudi”

Sažetim, pojednostavljenim, gotovo arhitektonskim monumentalnim oblicima gradio je figure ljudi i životinja, skupine kojima lapidarnim otiskom ruke na rustičnoj površini utiskuje dozu humora i ironije. Tako nastaju njegove skulpture Okrugli stol, Limar, Mačke, Svirači… Portret određuje kao skulpturu koja gleda. Ispunjeni životnom snagom nastaju portreti Mirka Račkog, Cézannea i brojni drugi. Odstupajući od tradicionalnog rječnika kiparstva, Ružić uz brojne umjetničke teme straha, pothvata, sudbina uvodi i nove sadržaje kao u Sviračima, Kafki, Okruglom stolu. Njegova lirsko-poetska simbolika prisutna je i u stvaranju ambijentalne spomeničke skulpture, ali i u malim suptilnim djelima od papier-machea (papir maše).

Posljednja Ružićeva monografska izložba održana je u zagrebačkome Domu hrvatskih likovnih umjetnika neposredno prije njegova fizičkog odlaska, prije kojeg je gotovo cijeli svoj umjetnički opus darovao svojemu Slavonskom Brodu, u kojemu je rođen 4. ožujka 1919.

U punini Ružićeva umjetničkog djelovanja svakako treba spomenuti i njegov slikarski opus jer je, uz kiparstvo, diplomirao i slikarstvo, te pjesme što ih je strastveno stvarao sve do prerane smrti u Zagrebu.

8. pr. Kr. – Umro rimski pjesnik Horacije (rođen 8. prosinca 65. g. pr. Kr.), poznat po Satirama i Odama te Pismima i spisu O pjesničkoj umjetnosti.

1895.U Parizu je umro književnik Alexandre Dumas Ml. (rođen 27. srpnja 1824.), pisac romana i drama kojima moralistički obrađuje suvremeno društvo (Prirodni sin); zauzima se za ravnopravnost žena; najveći uspjeh postigao je romantičnim romanom Dama s kamelijama.

1942. – U Seattleu rođen Jimi Hendrix, jedan od najpopularnijih glazbenika u povijesti rocka, pravim imenom James Marshal Hendrix. Njegov prepoznatljivi gitaristički izričaj ostavio je dubok trag u jazzu, bluesu i drugim modernim glazbenim pravcima. Hendrix je bio samouk u gitarističkoj naobrazbi, a note nije znao čitati ni pisati. Zbog toga je bio usredotočen na osluškivanje zvukova koje je proizvodio. Njegova glazbena inventivnost bila je izražena prije svega u korištenju raznih elektroničih pomagala kojima je iskrivljivao zvuk i gradio melodiju.

Tijekom ranih 60-ih pratio je na američkim turnejama zvijezde poput Little Richarda i Tine Turner. Godine 1966. preselio se u London i osnovao skupinu The Jimi Hendrix Experience. Već s prvom pjesmom Hey Joe postiže zapažen uspjeh. Iduće godine objavljivanjem albuma Are you experienced stječe veliku popularnost u Europi, a nastupom na Monterey Pop festivalu preko noći postaje najveća svjetska koncertna atrakcija.

Tijekom kratke karijere promijenio je nekoliko pratećih sastava, osnovao vlastiti snimateljski studio u New Yorku te neumorno snimao albume i nastupao na koncertima. Smrt je Jimija Hendrixa zaustavila u 28. godini tijekom treće europske turneje. Umro je 18. rujna 1970. u Londonu pod nerazjašnjenim okolnostima od, prema svemu sudeći, slučajnog predoziranja barbituratima. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni