Sjećanje na kolege stradale u kornatskoj tragediji

Sjećanje na kolege stradale u kornatskoj tragediji

Zagrebački vatrogasci u petak su se prisjetili svojih dvanaestorice kolega koji su na današnji dan, 30. kolovoza 2007. izgubili živote prilikom gašenja požara u Nacionalnom parku Kornati. Ispred ulaza u sjedište zagrebačkih profesionalnih vatrogasaca simbolično je položeno 12 vatrogasnih odijela s kacigama te je ispred njih zapaljena svijeća.

Živote su u ovoj tragediji izgubili: Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

Na otoku Kornatu je na mjestu poginulo šestero vatrogasaca iz vatrogasne postrojbe Šibenik, dok ih je petero prebačeno na liječenje u Zagreb, no oni su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Posljednji je, u splitskoj kliničkoj bolnici, dana 16. rujna, preminuo Ante Juričev-Mikulin. Preživio je jedino vatrogasac Frane Lučić, koji je prilikom gašenja požara zadobio teške opekline.

Službeno se kao razlog kornatske tragedije navodi tzv. tzv. eruptivni požar, no obitelji stradalih smatraju da im nije otkrivena prava istina. Bivši šibenski županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica kojeg se svojedobno teretilo po  zapovjednoj odgovornosti je na Županijskom sudu u Zadru 2018. godine nepravomoćno oslobođen krivnje za nastalu tragediju.

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni