Sjećanja na Prvi svjetski rat kroz božićno primirje

Sjećanja na Prvi svjetski rat kroz božićno primirje

Proteklih mjesec dana učenici iz 10 osnovnih škola grada Zagreba sudjelovali su u projektu Sjećanje na Prvi svjetski rat kroz Božićno primirje kojim se, u organizaciji Veleposlanstva Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i sjeverne Irske u RH, Grada Zagreba i British Councila Hrvatska, obilježilo 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Učenici su se kroz Projekt upoznali s događanjima i posljedicama rata te, tzv. Božićnim primirjem, iznimnim stvarnim događajem kada su britanski, njemački, francuski i belgijski vojnici obustavili paljbu, izašli iz rovova i na neutralnom terenu blizu mjesta Ypres u Belgiji odigrali nogometnu utakmicu, izmjenjivali fotografije svojih obitelji i njima kitili božićna drvca.

Jučer su u sportskoj dvorani Osnovne škole Kajzerica zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, britanski veleposlanik David Slinn i direktor British Councila Conor Snowden na završnoj svečnosti, školama sudionicama Projekta, uručili skulpture koje je posebno za ovu prigodu osmislila i izradila akademska kiparica Valerija Polanec.

Projekt je obuhvatio cijeli niz tematskih jedinica kao što su povijest, strani jezici, kreativno pisanje, drama na engleskom jeziku, dnevnički zapisi, medijski studiji, umjetnost i dizajn, građanski odgoj, sport… Svaka je škola odabrala jednu od tematskih jedinica koju je prilagodila interesima i mogućnostima svojih učenika. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni