Širokokutna 3D tehnologija nam otvara izvozna tržišta

Širokokutna 3D tehnologija nam otvara izvozna tržišta

„Danas smo svjedoci da jedan element tehnologije znamo proizvesti i sami. Pokazali smo svijetu da imamo mlade pametne ljude koji mogu doprinijeti razvoju tehnologije, a oftamologija danas bez tehnologije ne može postojati“, istaknuo je prof. dr. Bušić

U organizaciji Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh” u petak je u zagrebačkom hotelu Westin svečano otvoren dvodnevni međunarodni oftamološki simpozij Up-to-date Ophthalmology, koji je okupio oko 250 sudionika iz Europe i SAD-a.

Na skupu će predavači četiriju uglednih američkih sveučilišta te Sveučilišta u Grazu i Kliničke bolnice Sveti Duh predstaviti najnovija znanja iz oftamologije.

Ravnatelj KB-a Sveti Duh, prof .dr. Mladen Bušić najavio je da je posebnost osmog međunarodnog simpozija predstavljanje nove tehnologije. Riječ je o širokokutnoj 3D tehnologiji koju je osmislio specijalizant oftamologije KB-a Sveti Duh Benedikt Rak, a pomoću jedinstvene tehnologije liječnici ove bolnice jedini u svijetu izvode operacije oka.

„Ova tehnologija omogućava da dobijete u najboljoj mogućoj vizualnoj prezentaciji samu operaciju oka, ulazak u oko, operativni postupak. Sve ono što operater radi na mikroskopu sada se može vidjeti sa strane na velikom ekranu u 3D tehnologiji, koja je dostupna iz svih kuteva operacijske dvorane. To znači da svi koji sudjeluju u operacijskoj dvorani, kako u operaciji, tako i oni koji su u njoj radi edukacije (mladi liječnici i drugi profili stručnjaka) mogu vidjeti što operater radi. Operater ima mogućnost da izabere između 2D tehnologije u samom operacijskom mikroskopu i 3D tehnologije koja se nalazi na dohvat ruke, lijevo od njega, bočno, na zaslonu 3D uređaja“, pojasnio je prof. dr. Bušić.

Naglasio je kako je Hrvatska uvoznik medicinske tehnologije, ali sada se može reći da je i izvoznik medicinske tehnologije te vjeruje da će ova 3D tehnologija imati uspjeh u svijetu.

„Sasvim sigurno ne zaostajemo za svijetom, radimo doista vrhunsku medicinu. Hrvatski pacijenti mogu biti mirni što se tiče oftamologije i liječenja oftamoloških bolesti jer imaju onakav pristup kakav je i u svijetu. Danas smo svjedoci da jedan element tehnologije znamo proizvesti i sami. Pokazali smo svijetu da imamo mlade pametne ljude koji mogu doprinijeti razvoju tehnologije, a oftamologija danas bez tehnologije ne može postojati“, istaknuo je prof. dr. Bušić.

Spomenuo je i veliki uspjeh u operaciji mrene u Hrvatskoj. „Moderna operacija mrene se radi zadnjih tridesetak godina, od kada su proizvedeni uređaji koji imaju mikročipove. To je zaista sigurna operacija koja polučuje spektakularan rezultat“, istaknuo je Bušić. Spomenuo je da je nažalost u nerazvijenim zemljama svijeta mrena četvrti uzrok sljepoće, što u Hrvatskoj nije slučaj.

Ivana Vranješ