“Sintetički pesticidi su ostatak zastarjelog sustava poljoprivredne proizvodnje”

“Sintetički pesticidi su ostatak zastarjelog sustava poljoprivredne proizvodnje”

(Ilustracija: Pixabay)

Na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, Heinzelova 55, u petak, 28. travnja bit će održan stručni skup o sigurnoj i održivoj proizvodnji hrane u Hrvatskoj namijenjen domaćim poljoprivrednicima. Program započinje u 11, a završava u 16 sati.

Prof. dr. Albert Marinculić, predsjednik Udruge biofila Hrvatske, koja je i jedan od suorganizatora skupa tvrdi kako je Nacrt Uredbe o održivoj uporabi sredstava za zaštitu bilja, koji je objavila Europska komisija 22. lipnja 2022., pod stalnim  napadom podržavatelja agroindustrije koji šire neargumentirane narative o nestašici hrane bude li ova uredba bude usvojena.

»Ovim događajem želimo podržati više od 700 znanstvenika koji su svojim potpisima podržali odredbe ovog nacrta, tvrdeći da uredba ne prestavlja opasnost za sigurnost hrane, već naprotiv, ustanovljuje uspostavljanje minimuma potrebnog za očuvanje prirodnih resursa koji osiguravaju dugoročnu sigurnost hrane«, poručio je Marinculić.

On upozorava kako bez prihvaćanja ove uredbe ciljevi Europskog zelenog plana i njegovih strategija Od polja do stola i Strategija bioraznolikosti do 2030. za smanjenje pesticida neće biti ostvareni. Štoviše, dodaje da će bioraznolikost i zdravlje građana i nadalje će biti izloženi utjecajima opasnih pesticida i njihovih još opasnijih mješavina.

Promjene u prirodnim sustavima, kao i rast pojavnosti poremećaja i bolesti povezanih s upotrebom sintetičkih pesticida alarmiraju na potrebu za značajnom promjena u sustavu proizvodnje hrane.

Ekološki prihvatljiva rješenja za poljoprivrednike, bez gubitka prinosa

»Ovim skupom želimo poljoprivrednicima predložiti rješenja koja se uspješno primjenjuju već dugi niz godina, bez gubitka prinosa i bez gubitka prihoda. Rješenja koja se temelje na Integriranoj zaštiti bilja, uključuju prevenciju (plodored, međuusjeve, otporne sorte), nadzor, mehaničku i fizičku kontrolu te biokontrolu«, navodi Marinculić.

Kako bi se osigurala sigurnost hrane, nužnost uspostave održivog sustava proizvodnje hrane je od iznimne važnosti. Očuvanje prirodnih resursa – plodnog tla i bioraznolikosti – jedini je način da se osigura proizvodnja hrane i za sljedeće generacije.

Predsjednik Udruge biofila Hrvatske zaključuje kako su sintetički pesticidi ostatak zastarjelog sustava poljoprivredne proizvodnje koji opstaje zahvaljujući intenzivnom marketingu agroindustrije.

Na skupu će, među ostalim, biti riječi o biološkoj kontroli kao alternativi pesticidima u ratarstvu, učincima onečišćenja teškim metalima i pesticidima na pčele te možemo li uzgojiti dovoljno hrane bez sintetskih pesticida.

Organizatori skupa su: Udruga biofila Hrvatske, Međunarodna udruga proizvođača sredstava za biološku kontrolu, (IBMA), Pesticide Action Network, Europski parlament, Program Europske unije “Life” i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija i prijave na: https://www.eventbrite.com/e/safe-and-sustainable-food-production-in-croatia-tickets-608484572737

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni