Sinkronizirano plivanje – graciozan sport koji prilvači sve više djevojčica

Sinkronizirano plivanje – graciozan sport koji prilvači sve više djevojčica

Ovaj je sport standardni olimpijski sport od Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984. godine. Veću promociju sinkronizirano plivanje u Hrvatskoj je dobilo nakon izložbe podvodnih fotografija Marjana Radovića, kada su mu sinkronizirane plivačice iz Mladosti pozirale za set fotografija „Sirene postoje“. Uslijedilo je i EP u vaterpolu 2010. godine, kada su Mladostašice imale čast otvoriti ovo veliko natjecanje

Valentina Vukoje

Spoj baleta, ritmike, gimnastike i kad se tome doda plivanje, onda će ljubitelji sporta znati da se radi o sinkroniziranom plivanju. Riječ je o ženskom sportu, iako pravila dozvoljavaju da se njime bave i muškarci. Ovaj zahtjevni sport od natjecateljica traži iznimnu snagu, izdržljivost, odličnu plivačku tehniku, fleksibilnost te osjećaj za ritam i prostor.

Kada biste o ovom sportu razgovarali s trenericom Tamarom Smetko Martinov iz Hrvatskog akademskog kluba sinkroniziranog plivanja Mladost, morali biste se jednostavno zaljubiti u ovaj vodeni sport. Smetko Martinov je trenerica u klubu već 20 godina i jedna je od pokretačica ovog sporta u Hrvatskoj. Počeci su, reći će trenerica, bili sve samo ne jednostavni. Klub je ispočetka djelovao kao sekcija pri Hrvatskom akademskom vaterpolskom klubu Mladost, a tek 1992. godine se formirao kao klub. Riječ je o najstarijem klubu sinkroniziranog plivanja u Hrvatskoj. Tih godina Smetko Martinov je započela studirati na Kineziološkom fakultetu. „Počela sam voditi jednu grupu sinkroniziranih plivačica u klubu. S vremenom sam morala sama sebi priznati da je to moja ljubav, moj poziv i da je vrijeme da se odlučim za trenerski posao“, prisjetila se trenerica.

mladostasice

Učile od drugih

Kako se radilo o novom sportu, koji nije imao dugu povijest u Hrvatskoj, Smetko Martinov kaže kako su se treneri tada snalazili na sve moguće načine. „Gledali smo snimke s većih natjecanja. Išli smo na brojna natjecanja gdje smo tražili savjete od drugih trenera, sudaca. Sjećam se kako nam je jedan tečaj u Hrvatskoj održala i Cathleen O`Brain, koju je angažirao Međunarodni olimpijski odbor“, objašnjava trenerica.

Ovaj zanimljivi sport, ali i predani rad svih trenerica u klubu privlači sve više djece. Smetko Martinov priznaje kako klub nikada nije imao problema s brojem djece, no postoji problem kako popularizirati ovaj sport. Klub Mladost danas broji oko stotinjak članica u nekoliko dobnih kategorija. U klubu tako treniraju dvije školske grupe, »Male sirene« i »Mlade nade«, kadetkinje do 12 godina starosti, mlađe juniorke do 15 godina starosti, juniorke i seniorke.

sinkronizirano-plivanje-4

Pristranost sudaca

Na pitanje je li zadovoljna klupskim rezultatima, koje postižu mlade sportašice, trenerica Smetko Martinov odgovara kako je taj sport kod nas pristran po pitanju suđenja. „Naši suci nas u pravilu lošije ocjenjuju kad smo na domaćim natjecanjima i to znade biti demotivirajuće za djevojke, no tek kad odemo na neka vanjska natjecanja, tada postižemo puno bolje rezultate nego na domaćem terenu. Drago mi je da se ovogodišnje otvoreno seniorsko prvenstvo Hrvatske održalo na našem bazenu. Kako su došle strane ekipe i suci, mogli smo vidjeti pravu vrijednost naših djevojaka“, istaknula je trenerica Smetko Martinov.

Sinkronizirano plivanje ima nekoliko disciplina, koje ovise o broju plivačica. Tako postoje solo, duo, team i kombinacija. Sinkronizirane plivačice Mladosti najčešće nastupaju u teamu (do 8 plivačica) i kombinaciji (do 10 plivačica). Na Olimpijskim igrama plivačice se natječu samo u disciplinama duo i team. Figure su tehnički dio natjecanja i one su određene prema dobnim skupinama. Dvije su obavezne, a skupine po dvije figure se biraju ždrijebom prije natjecanja. U seniorskoj kategoriji nema figura već samo koreografija u koju se moraju uklopiti obvezni elementi.

Nastup na otvaranju EP u vaterpolu

sinkronizirano-plivanje-3Ovaj je sport standardni olimpijski sport od Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984. godine. Veću promociju sinkronizirano plivanje u Hrvatskoj je dobilo nakon izložbe podvodnih fotografija Marjana Radovića, kada je sinkronizirane plivačice iz Mladosti pozirale fotografu Radoviću za set fotografija za izložbu „Sirene postoje“. Uslijedilo je i Europsko prvenstvo u vaterpolu, koje se 2010. godine održalo u Zagrebu. Tada su Mladostašice imale čast da svojim nastupom otvore ovo veliko natjecanje na vanjskom bazenu Mladosti. „Rekla bih da se radi o jednom od zahtjevnijih sportova, no opet sve mora u bazenu izgledati jednostavno“, objašnjava trenerica i dodaje kako su ljudi često misle kako je riječ o jednostavnom sportu. „Tako je mislio i moj suprug, no kada je jednom došao vidjeti treninge djevojaka, povukao je svoje riječi“, sa smješkom priznaje trenerica.

Riječanke – aktualne prvakinje Hrvatske

Da bi hrvatsko sinkronizirano plivanje počelo ostvarivati bolje rezultate, Smetko Martinov kaže da bi prvo trebalo promijeniti školski sustav, koji za sada ne ide u prilog ovom sportu. „Za vrhunske rezultate trebalo bi trenirati i do sedam sati dnevno, a školski sustav to ne poznaje. Kako u ovom sportu u Hrvatskoj nema novaca, nemoguće je to ostvariti. Djevojke moraju raditi kao jedno tijelo, a to je nemoguće kada dio njih pohađa nastavu u jutarnjoj, a dio u popodnevnoj smjeni. Tako nam ostaje jedino subota i nedjelja kao mogućnost da djevojke zajedno treniraju. Nedostaju nam večernji termini za treninge“, požalila se Smetko Martinov. U Zagrebu osim Mladosti djeluje još tri kluba sinkroniziranog plivanja, a trenerica Mladosti kaže kako je i to jedan od problema ovog sporta, budući da je mali broj odličnih plivačica raspršen po klubovima. Osim u Zagrebu, sinkoronizirano plivanje se trenira u Rijeci, Splitu, Zadru i Sisku. Riječanke su aktualne prvakinje Hrvatske.

Marta i Bela oduševljene sinkroniziranim plivanjem

Bela-i-MartaUpisi za najmađe kategorije sinkroniziranih plivačica u pravilu traju tijekom rujna, no Smetko Martinov kaže kako se znade dogoditi da i tijekom sezone dođu zainteresirane djevojčice. Ovaj se sport svidio i 11-godišnjoj Marti Jančić, koja već nekoliko tjedana redovito dolazi na treninge. „Htjela sam početi trenirati neki sport, a kako volim plivanje, ovo mi se učinilo super“, iskrena je Marta. Ona kaže kako je sinkronizirano plivanje dosta težak sport, no treniranje joj nije problem. Iako trenira tek nekoliko tjedana, Marta se sprijateljila i s ostalim curama u klubu. Među njezinim novim prijateljicama iz kluba je i 10-godišnja Bela Tomić, koja se ovim sportom bavi već pet godina. Treninzi utorkom i četvrtkom niti Beli ne predstavljaju problem, a osim sinkroniziranim plivanjem Bela trenira tenis i uči engleski. „Sinkronizirano plivanje mi je ipak najdraže“, iskrena je Bela.

Plivanje je najvažniji preduvjet za bavljenje sinkroniziranim plivanjem, ističe trenerica Smetko Martinov i dodaje kako je u klubu trenirala i djevojčicu od 3,5 godine, koja je bila odlična plivačica. U klubu radi sedam trenerica, koje će angažirati i baletana iz Hrvatskog narodnog kazališta Alena Gotala. On bi s djevojkama trebao odrađivati „suhi“ dio treninga na kojem će sportašice iz prve ruke dobiti baletnu poduku, koja je jako važna u sinkroniziranom plivanju. „Želja nam je da se još poveća broj djevojčica u klubi te da i u budućnosti postignemo dobre rezultate. Naravno da nam pomognu i sponzori kako bismo si mogle priuštiti i putovanja na neka inozemna natjecanja“, zaključila je Smetko Martinov.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni