Sinjani traže da se ulica u Zagrebu imenuje po Marku Veselici

Sinjani traže da se ulica u Zagrebu imenuje po Marku Veselici

Klub Sinjana pokrenuo je online peticiju kojom prikupljaju potpise da se u Zagrebu imenuje ulica ili trg po hrvatskom proljećaru Marku Veselici.

Podsjećamo, Klub Sinjana je takav prijedlog još prije dvije godine podnio zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a njen Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova Marka Veselicu uvrstio je u fond iz kojeg se određuju nazivi javnih površina.

Budući da se iduće godine obilježava 50. obljetnica Hrvatskog proljeća, u Klubu Sinjana Zagreb odlučili su aktualizirati svoju inicijativu online peticijom.

Hrvatski ekonomist i političar Marko Veselica (Glavice kraj Sinja, 9. 1. 1936 – Zagreb, 17. 2. 2017). diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je radio kao asistent i docent. Bio je član Predsjedništva Saveza sindikata Hrvatske, zastupnik u Saveznoj skupštini, član Upravnog i Izvršnog odbora Matice hrvatske te predsjednik njezine Gospodarske komisije.

Kao jedan od vodećih sudionika Hrvatskoga proljeća zagovarao je radikalne političke i gospodarske reforme te je nakon Karađorđeva 1971. bio uhićen i osuđen na sedam godina zatvora. Zbog svojega političkog djelovanja i kritike komunističkog sustava bio je ponovno osuđen 1981 (ukupno je u zatvoru proveo 11 godina i 46 dana, najviše od svih proljećara). Jedan je od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ali je ubrzo osnovao Hrvatsku demokratsku stranku (HDS).

U glavnom je gradu proveo veći dio života. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni