Sindikati ZGH: Bandić nas ne može nimalo zastrašiti!

Sindikati ZGH: Bandić nas ne može nimalo zastrašiti!

Čelnici četiriju najvećih sindikata koji djeluju u sklopu Zagrebačkog holdinga u četvrtak su se osvrnuli na javni istup gradonačelnika Milana Bandića nakon njihove i konferencije za novinare održane dan ranije ispred zgrade Gradske uprave.

»Tko je on da proziva i naziva sindikalne lidere “manekenima koji nastupaju na pressicama” i zatražio od nas da više radimo, a manje pričamo?! Radnici Holdinga, za razliku od njega itekako rade«, uzvraćaju sindikalisti, koji aktualnog gradonačelnika pitaju koji je to kapitalni gradski projekt riješio u 17 sedamnaest godina svoje vlasti? »Zar Jakuševac, spalionicu smeća ili nešto treće?!«.

Gradonačelniku poručuju da nakon naše jučerašnje konferencije pročita mišljenja ponajboljih hrvatskih pravnih stručnjaka za radno pravo, kakve su mu šanse da uspije osporiti sindikalne tužbene zahtjeve zbog neisplate cjelovite božićnice.

Ističu kako treba znati da je Zakon o radu nešto poput »Biblije za radne odnose«, a kolektivni ugovor »svetinja koja se poštuje i bespogovorno ispunjava«.

»O ispraznim prijetnjama smanjenjem plaća od 5 % može zboriti samo pravno neuk čovjek koji priča besmislice za javnost jer kolektivni ugovor vrijedi i nadalje, sve dok ne postignemo dogovor o njegovoj možebitnoj izmjeni«, navode sindikalisti. Podsjećaju da su osnovica plaće i svi koeficijenti složenosti poslova za sva radna mjesta u Holdingu (izuzev rukovodeća) definirani kolektivnim ugovorom pa ih on nikako jednostrano ne može sam promijeniti bez dogovora s pregovaračkim odborom sindikata.

»Svoj despotizam može ispoljavati prema svojim, podređenim mu poslušnicima iz Gradske uprave, ali nas ne može nimalo zastrašiti!«, poručuju Mirjana Kaltak (Sindikat Čistoća Zagreb), Želimir Hercigonja (Sindikat komunalnih radnika Hrvatske), Dražen Jović (Sindikat Zagrebačkog holdinga ZET Zagreb) i Darko Kleinberger (Nezavisni sindikat Zagrebparkinga). (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni