Sindikati zaprijetili štrajkom u svim hrvatskim bolnicama

Sindikati zaprijetili štrajkom u svim hrvatskim bolnicama

Sindikalistica Gordana Miškulin ističe da u KBC-u Zagreb nedostaje medicinskih sestara

Ivana Vranješ

Predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi u petak su u Ministarstvu zdravstva nastavili pregovore o povećanju plaća.

Uoči sastanka s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak je rekao novinarima da se od resornog ministra očekuje konkretna ponuda.

„Nadamo se da će se konačno shvatiti što zdravstveni sustav tišti te da će i premijer Plenković sagledati situaciju i shvatiti da se ne može više ovako ponašati prema zdravstvenim radnicima. Ako ne dođe do konkretne ponude imamo metode po kojima ćemo postupati u skladu sa Zakonom o radu, našim kolektivnim ugovorima, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Nećemo nanijeti financijsku štetu, ali ako ne dođe do dogovora idemo u štrajk“, istaknuo je Topolnjak. Najavio je zasad i mirne prosvjede u drugim bolnicama kao što su KBC Sestre milosrnice, KB Sveti duh u Zagrebu i u bolnicama diljem Hrvatske.

U organizaciji dvaju zdravstvenih sindikata ispred zgrade Ministarstva zdravstva održan je i mirni prosvjed zaposlenih u djelatnosti zdravstva.

Oko 50 zdravstvenih djelatnika iz cijele Hrvatske zatražilo je dostojanstvene uvjete rada i dostojanstvene plaće. Prosvjednici su nosili transparente s natpisima “Tko će nas liječiti sutra”, “Bolnička prehrana nije catering”, “Koliko Vlada štedi na zdravstvenim radnicima“.

Sindikalna povjerenica KBC-a Zagreb , medicinska sestra Gordana Miškulin najavila je i današnji drugi mirni prosvjed ispred te bolnice.

„Najveća smo bolnica u Republici Hrvatskoj. Očekujemo barem nekakav senzibilitet prema zdravstvenim radnicima. Nikada ne napuštamo svoje radno mjesto ako nemamo smjenu za razliku od nekih drugih djelatnosti. Naš rad je izuzetno požrtvovan i profesionalan. Zdravlje nam je u svakom trenutku u opasnosti zbog različitih zaraznih bolesti, ali i napada nezadovoljnih pacijenata i njihovih obitelji jer sustav ne funkcionira na najbolji način. Liste čekanja su sve veće, a ako se ne udovolji našim zahtjevima one će se itekako još dodatno povećati“, rekla je za ZG-magazin Miškulin.

Dodala je i kako u KBC-u Zagreb nedostaje medicinskih sestara. „Na jednom odjelu radi samo jedna sestra. U ovom trenutku tek je dio osoblja otišao na godišnji odmor, nema nas dovoljno, a o spajanju odijela se šuti. Outsourcing je katastrofalan, na godišnjoj razini guta preko 20 milijuna našeg javnog novca, a bolnice su sve prljavije“, istaknula je Miškulin.

Magistra sestrinstva iz Županijske bolnice Čakovec Dijana Farkaš je rekla da je žalosno što je do prosvjeda moralo doći.

„Medicinske sestre daju sve od sebe. U sustavu nedostaje 12 tisuća medicinskih sestara. Radim na odjelu pedijatrije i zamjena za kolegicu koja je otišla na bolovanje čeka se tri do četiri mjeseca. Ne plaća se kolegica koja odrađuje posao umjesto nje. Kad konačno dođe zamjena kolegice su iscrpljene od posla. Tako je na mom odijelu već dvadesetak kolegica na terapiji zbog stresa i iscrpljenosti što je uzrokovao ovakav način rada. Na odjelima nema dovoljno sestara, jer Ministarstvo zdravstva ne dopušta nova zapošljavanja“, rekla je Farkaš.

Naglasila je da je već desetak medicinskih sestara, ali i više liječnika napustilo bolnicu te su otišli u druge ustanove ili susjedne zemlje.

Na sve teže uvjete rada i na sve veći obim posla požalio se i medicinski tehničar Josip Pezelj koji već 21 godinu radi u Općoj bolnici Gospić.

Osim ispred Ministarstva, prosvjed je održan i u KBC-u Zagreb, Općoj bolnici Pula te Općoj bolnici Ogulin.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni